2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kínaiak tarolják le Szibéria végtelen erdőségeit olcsó termékek számára

Nem kritizálja túl gyakran saját országában a korrupciót Vlagyimir Putyin orosz elnök, decemberi szokásos éves sajtókonferenciáján mégis megtette, amikor azt mondta, hogy az orosz erdőgazdálkodás nagyon korrupt ágazat.

Szibériában és az orosz Távol-Keleten egyre gyakoribbak a tiltakozások az erdőségek kiirtása miatt. A kérdés az orosz felsőházban is előkerült, ahol a képviselők megizzasztották az erdészeti hivatal vezetőjét. Ő védelmébe vette a cégeknek adott koncessziókat, de egyben igyekezett a felelősséget a kedvezményezett kínai vállalatokra hárítani, mondván: a problémát az okozza, hogy nem tartják be a szerződések feltételeit, például nem telepítik újra a kitermelt erdőket.

Szibériai erdőség Fotó: pxhere.com

Ahogy a New York Times cikkében olvasható, Kína négy évtizedes gazdasági felemelkedése a faanyag iránti keresletet is óriási mértékben növelte, amit eleinte elsősorban a hazai erdőségek fedeztek. Idővel azonban egyre több embernek jutott eszébe, hogy nem jó ötlet letarolni az erdőket a folyók hegyvidéki vízgyűjtő területein. Szigorították a fakitermelés feltételeit, 2016-tól csak pótlási kötelezettséggel lehet fákat kivágni a kínai erdőkben.

Környezetvédők régóta sürgetik, hogy minden országban legyen ilyen jogszabály, ettől azonban még messze vagyunk, és ezt a kínai vállalatok a világ sok részén kihasználják. A hazai ellátás szűkülésével ugyanis az igényeket értelemszerűen csak külföldről lehetett kielégíteni.

A faanyagok kínai importja 1998 óta a tízszeresére nőtt, mely folyamat féktelen erdőirtáshoz vezet Perutól Pápua Új-Guineáig, Mozambiktól Mianmarig. A jelenlegi kitermelési ütem mellett a Salamon-szigetek esőerdői másfél évtized alatt elfogynak, Borneó Indonéziához tartozó részén pedig az orangutánok egyik utolsó élőhelyét fenyegetik az illegális fakivágások.

Oroszországban több mint 500 kínai vállalat hatalmas területekre szerzett koncessziót, nyomott áron. A kínai faimport több mint ötöde Oroszországból származik.

A kitermelés gyakran túlterjeszkedik a szerződéses területeken, olyan ritka állatok életterét veszélyeztetve, mint a szibériai tigris és az amuri leopárd. Vlagyimir Putyinnak minden bizonnyal igaza van abban, hogy ehhez az ellenőrzésre hivatott állami alkalmazottak megvesztegetése is hozzájárul. Az orosz gazdaság finoman szólva nem virágzik, Szibériában pedig különösen nehéz ellenállni a csábításnak, hogy a természeti erőforrások kiárusításával biztosítsák ideig-óráig a megélhetést.

Kínai stílusú bútor Fotó: pixabay.com

A kínaiak hibáztatása mellett érdemes észben tartani, hogy a világ sok részéről importált faanyag jelentős része nem marad az országban, hanem bútorként exportálják.

Ha csak az árat figyelve vásárolunk, akkor jó eséllyel magunk is hozzájárulunk az erdőirtáshoz a világ valamely részén.

Ugyan a faanyagok származását igazoló rendszerek közel sem tökéletesek, de azért erre figyelve csökkenthetjük ennek a kockázatát.

Neked ajánljuk
A világ legmagasabb távvezetékoszlopai megújuló forrásból származó áramot fognak továbbítani Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam