2019. november 17., Gergő, Hortenzia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet

Nap mint nap számtalan vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba, amikor különféle eszközöket, tárgyakat használunk, takarítunk, eszünk, iszunk vagy pusztán lélegzünk. Azoknak, akik babát terveznek, hét tippet mutat be a Tudatos Vásárlók Egyesülete arról, hogyan kerülhetők el a mindennapi életben előforduló, potenciálisan hormonkárosító vegyszerek.

A legtöbb hormonkárosító vegyi anyag a normális, mindennapi szinten nem okoz kárt, de vannak bizonyos csoportok, amelyek veszélyt jelentenek – ilyenek például az úgynevezett endokrin diszruptorok, avagy ED-k.

Az ED-k az endokrin rendszerbe, azaz a belső elválasztású mirigyek működését károsító, hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok. Például xenoösztrogének, olyan mesterséges vegyszerek, amelyek a szervezetbe jutva ösztrogénhatást (női nemi hormon) fejtenek ki. Az endokrin diszruptor anyagok a hormonrendszer károsításával nemcsak elnőiesedést okozhatnak férfiaknál, hanem károsíthatják az ideg- és az immunrendszert, illetve több ráktípus, így a mell-, here- és prosztatarák kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Az ED-k befolyásolhatják a petesejt, a hímivarsejt minőségét, a fogamzás esélyét, és a születendő gyermek egészségét is.

Fotó: tudatosvasarlo.hu

A reprodukciós rendszer mellett a pajzsmirigyre vonatkozó ED-hatások ismeretesek leginkább, de vannak kutatási eredmények az agy, a zsír- és cukoranyagcsere, illetve az immunrendszer vonatkozásában is.

Az ED-k természetes módon is előfordulnak a környezetünkben vagy akár az ételünkben is. A II. világháború után azonban az iparosodás ezernyi új kémiai vegyületet hívott életre. Ezek közé tartoznak a mesterséges ED-k, amelyeket sok háztartási cikkben megtalálhatunk. A leggyakoribb ED-k közül a legismertebbek a BPA (Biszfenol A), a ftalátok és a parabének.

„Az utóbbi évtizedekben több mint 100 000 új vegyi anyag került bevezetésre az emberi környezetben és felhasználásban, amelyek jelentékeny része endokrin diszruptorként van nyilvántartva, illetve vár nyilvántartásra”

– írja dr. Csaba György orvos-biológus az Orvosi Hetilapban megjelent összefoglaló közleményében.

Az emberek mintegy 95 százalékának szervezetében kimutatható ED, újabb tanulmányok pedig azt támasztják alá, hogy akiknél termékenységi problémák vannak, bizonyos ED-ből magasabb szinttel rendelkeznek. Az is bizonyított, hogy egyes ED-k magas szintje összefüggésben áll a teherbeesés alacsonyabb esélyével: ezt olyan pároknál mutatták ki, akik részt vettek olyan asszisztált reprodukciós technikákban, mint például a lombikbébi eljárás.

Dr. Mark Green, a Melbourne-i Egyetem reproduktív biológiával foglalkozó munkatársa összegyűjtötte az ajánlásait azoknak, akik babát terveznek, vagy csak meg akarják óvni hormonrendszerüket az ED-k hatásaitól, amennyire lehetséges.

A 7 jótanács a tudatosvasarlo.hu oldalon olvasható.

Neked ajánljuk
Kókuszecet, az új természetes „orvosság” A fenntartható divatban előnyös a birkaszellem Lyukas a zoknid? Kihajítanád? Stop(pold meg)! Műanyag-újrahasznosító céget vásárolt a MOL A jegybankoknak is jut szerep a klímavédelemben
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam