2020. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az eperrel, a görögdinnyével és a paprikával is csalnak, hogy az magyar

Az eper mellett a görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran átverik a fogyasztókat. Egy epertermelő szerint a piacon sokak szeme láttára csomagolják át a görög és spanyol epret „magyarrá”. Van pár megoldás arra, hogyan ne legyen átverve a vásárló.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Csizmadia György gyümölcstermelő, a FruitVeB volt alelnöke számos termelővel tartja a kapcsolatot, és kapott olyan, mobiltelefonnal készített videókat, melyekből kiderül, hogyan zajlik a gyümölcsök, zöldségek átmagyarítása.

Elmondása szerint helyi kis piacokon van olyan tapasztalat, hogy a kiskereskedő megveszi a nagybani piacon például a görög import epret, és nem írja rá, honnan van, pedig kötelező lenne.

A fő probléma ezzel, hogy sokszor olyan áru jön be külföldről, ami valamiért ott nem kerülhetett a polcokra.

„Nem lehet elképzelni, hogy Spanyolországban is ilyen olcsón tudjanak epret eladni, mint Magyarországon, magasabb munkabér mellett" – vélekedett Csizmadia György.

Szabadföldi eper Kerecsenyen
Fotó: MTI/Varga György

Úgy látja, az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

A görögdinnyével is előfordul, hogy Görögországban már szezon vége van, nálunk éppen indul, és ilyenkor az olcsó áru a szabad áramlás miatt feltűnik Magyarországon. A zöldségeknél is van egy „tipikus termék”, a fehér paprika, ahol markánsan megjelenik egy bizonyos árkülönbség, igaz, a magyarországi termelők védjegyeztetik a termékeiket.

Csizmadia György elmondta: nehézséget jelent a lebuktatásban, hogy ha ellenőrzés van egy piacon, annak a híre azonnal körbeér. Rajtaütésszerű, kommandós jellegű ellenőrzésekkel lehetne visszaszorítani a csalást, ám ennek a gyakorlata emberhiány miatt nem jellemző, nem lehetséges.

A vásárló például úgy kerülheti ki a csalást, ha beleszagol az eperbe, s ha annak frisseper-illata van, akkor az biztosan friss, magyar szedés. Nézzünk jól a stand mögé, s ha külföldi feliratú ládák, dobozkák vannak, akkor lehet gyanakodni.

Harmadik lehetőség, hogy ha nem jó a gyümölcs íze, más termelőhöz kell menni, vagy panaszt tenni.

Csizmadia György szerint a magyar fogyasztó inkább kevesebbet vásárol gyümölcsből, de az legyen jóízű, és vannak olyanok is, akik kevesebbet fizetnek, de nekik is jár, hogy tudják, mit vesznek.

Neked ajánljuk
Uniós projekt keretében irtják az akácfát Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld Élő téglákkal a környezetbarát épületekért Malajzia sem lesz a világ szemétdombja Az osztrák gazdaságot is megviselheti a klímaváltozás
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam