2019. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az eperrel, a görögdinnyével és a paprikával is csalnak, hogy az magyar

Az eper mellett a görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran átverik a fogyasztókat. Egy epertermelő szerint a piacon sokak szeme láttára csomagolják át a görög és spanyol epret „magyarrá”. Van pár megoldás arra, hogyan ne legyen átverve a vásárló.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Csizmadia György gyümölcstermelő, a FruitVeB volt alelnöke számos termelővel tartja a kapcsolatot, és kapott olyan, mobiltelefonnal készített videókat, melyekből kiderül, hogyan zajlik a gyümölcsök, zöldségek átmagyarítása.

Elmondása szerint helyi kis piacokon van olyan tapasztalat, hogy a kiskereskedő megveszi a nagybani piacon például a görög import epret, és nem írja rá, honnan van, pedig kötelező lenne.

A fő probléma ezzel, hogy sokszor olyan áru jön be külföldről, ami valamiért ott nem kerülhetett a polcokra.

„Nem lehet elképzelni, hogy Spanyolországban is ilyen olcsón tudjanak epret eladni, mint Magyarországon, magasabb munkabér mellett" – vélekedett Csizmadia György.

Szabadföldi eper Kerecsenyen
Fotó: MTI/Varga György

Úgy látja, az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

A görögdinnyével is előfordul, hogy Görögországban már szezon vége van, nálunk éppen indul, és ilyenkor az olcsó áru a szabad áramlás miatt feltűnik Magyarországon. A zöldségeknél is van egy „tipikus termék”, a fehér paprika, ahol markánsan megjelenik egy bizonyos árkülönbség, igaz, a magyarországi termelők védjegyeztetik a termékeiket.

Csizmadia György elmondta: nehézséget jelent a lebuktatásban, hogy ha ellenőrzés van egy piacon, annak a híre azonnal körbeér. Rajtaütésszerű, kommandós jellegű ellenőrzésekkel lehetne visszaszorítani a csalást, ám ennek a gyakorlata emberhiány miatt nem jellemző, nem lehetséges.

A vásárló például úgy kerülheti ki a csalást, ha beleszagol az eperbe, s ha annak frisseper-illata van, akkor az biztosan friss, magyar szedés. Nézzünk jól a stand mögé, s ha külföldi feliratú ládák, dobozkák vannak, akkor lehet gyanakodni.

Harmadik lehetőség, hogy ha nem jó a gyümölcs íze, más termelőhöz kell menni, vagy panaszt tenni.

Csizmadia György szerint a magyar fogyasztó inkább kevesebbet vásárol gyümölcsből, de az legyen jóízű, és vannak olyanok is, akik kevesebbet fizetnek, de nekik is jár, hogy tudják, mit vesznek.

Neked ajánljuk
Egyre több a fair trade termék Magyarországon (videó) Egyre tudatosabbak a magyar vásárlók Intenzívebbé tennék a gyepgazdálkodást MNB: hasznos beavatkozás a népegészségügyi termékadó Az Exxonnak 1982-ben papírja volt a klímaváltozásról
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam