2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak papírba csomagolt alma

Elindította első, tisztán papírcsomagolásban forgalomba kerülő almaszállítmányát a dél-tiroli VOG konzorcium. A cégcsoport élen jár a környezetkímélő módszerek alkalmazásában, új gépsorukon bioalmát csomagolnak négyesével a papírtálcákba. A VOG régóta keresi a lehetőségeket az eldobós műanyag csomagolás kiváltására biológiailag lebomló, komposztálható vagy újrafelhasználható anyagokkal.

Az első gyakorlati lépést most a VOG tagja, a Biosüdtirol szövetkezet tette meg, ugyanis a bioalma-fogyasztók igen környezettudatosak, megkövetelik ezt a fajta csomagolást. A szövetkezet végzi az első teszteket a csomagolással és kereskedelmi forgalmazással.

Olyan gépsort állítottak munkába, ami négyesével képes teljesen papírtálcába csomagolni az almát, műanyag fólia használata nélkül.

Azt a problémát kellett megoldani ugyanis, hogy a csomagolás kellően védje a gyümölcsöt a szállítás során és az üzletekben, ugyanakkor látni is lehessen az almát, hogy megítélhető legyen a minősége. 

Műanyag fólia nélkül eddig nem lehetett eléggé szemrevételezni a becsomagolt gyümölcsöt, úgyhogy a fejlesztés fő iránya ennek a problémának a megoldása volt Fotó: VOG/Fruitecom

Werner Castiglioni, a Biosüdtirol Szövetkezet elnöke elégedett a fejlesztéssel, amit a rendkívül igényes biogyümölcs-fogyasztók visszajelzései alapján értek el.

A VOG folyamatosan beruház a környezetkímélő csomagolás fejlesztésébe. Gerhard Dichgans ügyvezető megköszönte e csomagolóipar támogatását, amivel sikerült közösen kifejleszteni ezt a papírtálcát. Őszre, az almaidény kezdetére több hasonló gépsort is indítanak a cégcsoport más szövetkezeteinél.

Neked ajánljuk
Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Ezekből a tippekből lendületet nyerhetsz a fenntarthatósággal kapcsolatos fogadalmaid teljesítéséhez Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam