2020. október 27., Szabina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme az ország egyik legzöldebb zöldségese

Az algyői Családi Zöldséges üzlete néhány aprónak látszó, ám annál fontosabb lépéssel kezdett el küzdeni a pazarlás ellen: a tulajdonosok ugyanis békés harcot indítottak a nejlonzacskók ellen. Az ökoakció pedig a vártnál is nagyobb sikert hozott.

Szerencsére a kereskedelemben is egyre több áruházlánc igyekszik kivenni a részét a környezettudatos vásárlás népszerűsítéséből. Ám nemcsak a „multik”, hanem a kisebb üzletek is rengeteget tehetnek azért, hogy a jövő generációit megóvjuk a túlfogyasztás következményeitől. 

Ezúttal a Sokszínű Vidék számolt be egy igen fontos és példaértékű akcióról: Algyőn, a Szeged melletti takaros falu egyik forgalmas utcájában cseppet sem hétköznapi családi zöldséges tulajdonosai

úgy döntöttek, hogy békés harcot indítanak a nejlonzacskók ellen – a fiatalos faluban talán ismét divatba jönnek a fonott kosarak és a csíkos vászonszatyrok.

A „Legyél kosaras!” elnevezésű kezdeményezéséről Radu Kármen mesélt a portálnak: 

„Korábban láttam a televízióban vagy talán az interneten egy hasonló kezdeményezést, ez adta az ötletet, hogy megpróbáljuk saját üzletünkben is az ökós akciókat, új megoldásokat bevezetni...” – beszélt a részletekről a családias hangulatú zöldséges vezetője, aki azt is elárulta, hogy előzetesen megkérték a vevőket, hogy a vásárláshoz otthonról hozzanak magukkal kosarat, dobozt vagy vászontáskát, esetleg újrahasznosítható tasakot.

A vásárlók is örülnek a kezdeményezésnek Fotó: Sokszínű Vidék/Tóth A. Péter

Mint kiderült, az üzletben banános és almás dobozokat tesznek ki a bejárat mellé, ezekből ingyen vihet bárki, így jóval kevesebb szemetet termelnek. A megnyomódott vagy enyhén puhult zöldségeket és gyümölcsöket a bejárati ajtó másik oldalán kirakott dobozból bárki kedvére böngészheti, az is ingyen elvihető.

Az akciónak köszönhetően egyre többen érkeznek vászonszatyorral, mások karjukon fonott kosárral böngészik az epret, a friss paradicsomot és a vöröshagymát. 

„Nagyon örülök az akciónak. Fontos és követendő példának tartjuk ezeket a hulladékok és a pazarlás elleni egyéni felelősségről is szóló lépéseket. Szatyorral szoktam jönni, de most otthon felejtettem, így egy üres hagymás zsákot kértem, most ebbe pakolom a krumplit” – méltatta a kezdeményezést Nagy Ildikó, az egyik törzsvásárló. 

Neked ajánljuk
Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában Környezetbarát csomagolóeszközöket biztosít az Auchan Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről Újra Nyíregyházán Európa legnagyobb afrikai elefántja (képgalériával) Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam