2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minek mennénk fűszerért a boltba, ha otthon is termeszthetjük?

Miért kellene boltból beszerezni minden fűszert, ha némelyiket akár otthon is termeszthetjük? Ezzel nemcsak a pénztárcánknak teszünk jót, de a felesleges hulladéktól is megkímélhetjük a környezetünket. Mutatjuk, hogyan érdemes belevágni!

Előkészületek

Olyan alapvető kellékekre lesz szükségünk, mint a virágcserép, valamint a vetőmagok vagy palánták. A vetőmagok vásárlásánál itt is legyünk résen, fontos a jó minőségű mag, és a megbízható helyről történő beszerzés. Figyeljünk mindig a csomagoláson feltüntetett lejárati időre is. Ha palántát vásárolunk, a legfontosabb, hogy életképes növényt válasszunk.

Így ültessünk!

Minden esetben lyukas aljú cserépbe ültessünk, és a cserepek alatt legyen tálka a megfelelő vízelvezetés miatt. Érdemes 3-4 szem magot elvetni egyszerre a cserépbe a biztos siker érdekében. Töltsük meg földdel a cserepet, szórjuk bele a magokat a csomagoláson feltüntetett leírás alapján, majd fedjük be földdel. Öntözzük be alaposan a földet, majd érdemes üveglappal lefedni, hogy párás környezetet kapjon, így még gyorsabb lesz a csírázás. Amíg ki nem kelnek a magok, inkább permetezővel locsoljuk őket. Ültetés után rakjuk világos helyre a cserepeket. 

A talajkeveréknek a szerves komposzt a legjobb, és olyan általános virágföld, amely nem tartalmaz sem káros műtrágyát, sem növényvédőszer-maradékot, de vehetünk kész keveréket is virágüzletből. Érdemes homokot, valamint komposztot is keverni a talajba. 

Soha ne a tűző napfényre tegyük a növényeket, inkább a részlegesen napos helyet válasszuk. Mindig ellenőrizzük, nem nőnek-e gyomok a földből, ha igen, ezeket mindig távolítsuk el. Érdemes szerves trágyát is használnunk, és 2 hetente tápoldatozni növényünket. 

Fűszer, csomagolásmentesen  Fotó: Pixabay

Rendszeresen metsszük és vágjuk vissza a növényt, mert ez is serkenti a növekedését.

  • Beltérre leginkább a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a snidling, a koriander, a petrezselyem és az oregánó ajánlható.
  • Ha évelő fűszernövényt veszünk (zsálya, rozmaring, menta, levendula), érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe.
  • A menta szereti az árnyékot és a vizes talajt.
Neked ajánljuk
Egy falat szeretet karácsonyra Fekete pénteken is őrizd meg a hidegvéred! Még novemberben is lehet ültetni virágokat és zöldségeket A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam