2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gondolta volna? A magyarok többsége akár felárat is fizetne a zöldebb energiáért

A megkérdezett lakossági fogyasztók háromnegyede tervezi, hogy megújuló energiát hasznosító berendezést telepít otthonába, ráadásul többségük még többet is tenne az éghajlatváltozás negatív hatásai ellen – derül ki az MVM Zrt. több mint 30 ezer válaszadó véleményén alapuló Nagy EnergiaTesztjéből.

Az MVM 30 ezer fő véleményén alapuló online kutatásában a válaszadók 90 százaléka értett egyet azzal, hogy a háztartásokon is múlik, mennyi megújuló energiát használ egy ország, 84 százalék ráadásul valamilyen mértékben egyetértett az állítással, hogy a hazai lakosság nem tesz eleget a klímaváltozás ellen.

A többi között az is kiderült, hogy tízből kilencen már igénybe veszik a szelektív hulladékgyűjtést, illetve hasonló arányban az otthoni világításra is figyelmet fordítanak, a vízhasználat megtakarításaira több mint 70, a közlekedési energiafelhasználásra mintegy 40 százalék helyez hangsúlyt.

Harmincezer ember energiatudatosságát vizsgálta az MVM Fotó: Freepik

A kutatás egyik legérdekesebb eredménye, hogy 

a megkérdezettek több mint 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lenne akár magasabb költségeket is felvállalni annak érdekében, hogy zöldáramot használhasson otthonában.

A válaszadók ötöde ugyan mindössze legfeljebb 2 százalékos felárat fogadna el, de 40 százalék akár 2-10 százalékot is ráfizetne az áram árára, ha az megújuló forrásból érkezik. A plusz költségek vállalására az átlagosnál nyitottabbak a fiatalabbak és a nagyobb településen élők: a 18-24 éves korosztály tagjai közül tízből nyolcan így nyilatkoztak, a fővárosban pedig a válaszadók háromnegyede lenne nyitott a magasabb árú zöldáramra.

Fény derült arra is, hogy Magyarországot napenergiában tartják a leggazdagabbnak a kutatásban résztvevők.  25 százalékuk ugyanakkor a geotermikus energiát, 10 százalékuk a víz- és csak nem egész 7 százalékuk a szélenergiát vélte a legnagyobb potenciállal rendelkező megújulóenergia-forrásnak. A megújuló energia legfontosabb előnye a megkérdezettek szerint, hogy ez a technológia nem káros a környezetre, szabadon hozzáférhető, illetve olcsóbban állít elő áramot.

Neked ajánljuk
Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában Fertőtlenítőszerek házilag Már idén emberi életet menthetnek disznóvesék Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam