2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minek annyit mosni?

Nem csak a háziasszonyok álma a soha ki nem ürülő szennyeskosár: a sok mosás ugyanis mindamellett, hogy az időnket, a pénzünket és az energiánkat is rabolja, még a környezetünknek sem tesz jót. Most ahhoz adunk tippeket, hogyan mosson kevesebbet.

Vásároljunk természetesebb anyagokat!

Lehet, hogy kicsit drágább természetes anyagú ruhákat beszerezni, de garantáltan tovább bírják, és ritkábban kell őket mosni, mint a gyengébb minőségű társaikat. A természetes anyagok ráadásul sokkal kevésbé tartják a szagokat, mint a szintetikus darabok. Egy gyapjúzoknit például háromszor-négyszer lehet hordani mosás nélkül, és ugyanez a helyzet a gyapjúból, kenderből vagy pamutból készült felsőrészekkel is. 

Szellőztessük ki a ruhákat!

Viselés után szellőztessük ki a ruhaneműket, ezzel elkerülhetjük, hogy a szennyeskosárban feleslegesen büdösödjenek, és azt is, hogy rögtön mosni kelljen azokat. Ha egy ruhanemű ugyanis nem kifejezetten szagos, csak viseltes, szellőztetés után még simán fel lehet venni újra.

Mossunk tudatosan! Fotó: Pixabay

Csak a szennyeződést mossuk ki!

Ha foltosodik a ruha, nem feltétlenül kell az egészet kimosni – ha van rá lehetőségünk, foltmentesítsünk, és csak ott mossuk ki az anyagot, ahol tényleg szükséges. Ez különösen hasznos tipp lehet kisgyerekes szülők számára, akik akár naponta többször is küzdenek hasonló problémákkal. Ha a gyerek rendre leeszi a felsőjét, nem biztos, hogy az egészet a mosógépbe kell dobni.

MI SZÁMÍT TISZTÁNAK?

Senki nem szeretne koszos ruhákban járni, de manapság annyira hajszoljuk az extra tisztát, a makulátlant, hogy elfelejtjük: nem is biztos, hogy baj, ha egy pólót kétszer hord az ember mosás nélkül. Próbáljunk meg kevésbé az elvárásoknak és a szokásoknak megfelelni. Tiszta az a póló, melyet ki szeretnénk mosni, mert egyszer már viseltük? Rossz a szaga, foltos, sárgul? Ha nem, akkor egészen nyugodtan vegyük fel újra mosás nélkül is. A környezetünknek, a rezsinek és a mindennapi rutinunknak is jót tesz, ha nem mosunk olyan gyakran.

Neked ajánljuk
A biomassza itthon leginkább a fatüzelés fedőneve Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam