2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vegyél számba! A ronda zöldség is lehet finom

Tudta, hogy évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki csupán esztétikai okokból? Ezért is döntött úgy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy a zöldség-gyümölcs pazarlása ellen elindítja  a „Vegyél számba!” elnevezésű szemléletformáló kampányát. 

A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon fejenként csaknem 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki évente. Ennek egy részét pusztán azért, mert az étel „nem tökéletes”, alakhibás, vagy a szállításból, esetleg a tárolásból fakadóan esztétikai hibás.

A Nébih „Vegyél számba!” kampánya hármas célt kíván elérni: felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy

  • nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs tápláló;
  • a zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással;
  • érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé időzített”.

Attól, hogy másmilyen, még nem lesz rosszabb!

Nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs ehető. Sokan elfordulnak a szokatlan alakú zöldségektől, gyümölcsöktől, amik sokszor kisebbek vagy nagyobbak, olykor különös, szokatlan alakúak. Ezek a termények azonban csak másmilyenek, de nem feltétlenül rosszabbak!

A pusztán alakhibás zöldség és gyümölcs előkészítést követően ugyanúgy fogyasztható, mégis sokszor – érdemtelenül – a szemétben végzi.

A „Vegyél számba!” bemutatja azokat a „hibákat”, melyek nem befolyásolják a fogyaszthatóságot, de kis kompromisszummal felhasználhatók, természetesen egy alacsonyabb ár mellett. Ennek tudatosítása ugyanis pont annyira fontos, mint a tárolás megfelelő formájának kiválasztása. 

Fotó: maradeknelkul.hu

Érdekességek

  • Bizonyos gyümölcsök, zöldségek érési folyamata a betakarítás után is folytatódik, azaz a szállítás és tárolás során is tovább érnek. 
  • A sárgarépa a hűtőben fagyási sérülést szenvedhet. 
  • A banán hamarabb barnul a hűtőszekrényben.
  • A szilva gyorsabban érik, ha a banán társaságába kerül.

Ezek a körülmények mind befolyásolják a fogyaszthatósági időt, éppen úgy, ahogy a termék szállítása is.

  • A kampány edukációs anyagaival elsősorban a Nébih Maradék Nélkül élelmiszer-pazarlás elleni programjának felületein találkozhatnak az érdeklődők. 
Neked ajánljuk
Miért nem szeretik a gyerekek a brokkolit és a karfiolt? A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Mi legyen egy nap a tányérodon A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: nebih.gov.hu
Vissza
Hírfolyam