2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önnél mennyi étel landol a kukában?

A háztartási kiadások között az étel a legnagyobb tétel a magyaroknál, ennek ellenére mégis évente átlagosan 68 kilogramm élelmiszer kerül a kukába. Ezért is lenne fontos odafigyelni a tudatosabb vásárlásra. 

A briteknél naponta 1 millió vekni kenyér megy a szemétbe, ennek apropóján a Napi.hu megnézte, hogy Magyarországon mi a helyzet. 

A KSH statisztikái szerint a legtöbbet élelmiszerre és alkoholmentes italokra költik a magyarok: fejenként havonta 24 600 forintot. Ezt követi a lakásfenntartás és háztartás, erre 17 ezer forint megy el minden hónapban. Ám

Magyarországon az Agrárminisztérium becslése szerint évente átlagosan 1,8 millió tonna élelmiszert pazarolunk el, azaz fejenként 68 kilogrammnyi ételt dobunk a kukába.

Véget kellene vetni az élelmiszer-pazarlásnak Fotó: Wikimedia

Ha feltételezzük, hogy az évente elpazarolt 68 kiló étel kizárólag a KSH által mért legolcsóbb élelmiszerek – finomliszt, kristálycukor vagy félbarna kenyér – egyikéből jön össze, akkor évente fejenként 10-19 ezer forintot dobunk ki az ablakon. 

A tudatos élelmiszer-vásárlással nemcsak a háztartásunk kiadásait optimalizálhatjuk, hanem a környezetért is sokat tehetünk. Az élelmiszer-pazarlás legszomorúbb velejárója, hogy rengetegen vannak Magyarországon is, akik nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerekhez, illetve a kukába dobott élelmiszerek előállításuk és szállításuk fölösleges ráfordításával, mind a belőlük keletkezett hulladék kezelésével is károsítják a környezetünket, és felesleges kiadást okoznak.

Neked ajánljuk
Egy falat szeretet karácsonyra Fekete pénteken is őrizd meg a hidegvéred! Az ételpazarlás megelőzése a körültekintő vásárlással kezdődik A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam