2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A piperecikkek környezetbarát alteregói

Egy átlagos fürdőszoba csordultig van környezetszennyező, szeméthalmozó felszerelésekkel és kozmetikumokkal, amelyekből nagyon sokat lecserélhetünk környezetbarát változatokra anélkül, hogy az kényelmetlen vagy macerás lenne.

Igazi win-win helyzet lecserélni kozmetikumainkat, szépségápoló felszereléseinket környezetbarát alternatívára: rengeteg termék helyettesíthető már kevesebb csomagolást igénylő és/vagy kevesebb műanyag felhasználásával előállított változatokkal, amelyek kevésbé környezetterhelők, és minőségileg is kifogástalanok –  Benecz Judit nlc.hu-n megjelent írásában ezeket gyűjtötte össze.

  • Fogkefe: a drogériákban is könnyedén beszerezhetünk nem műanyag változatokat. Leggyakrabban bambusz fogkefékkel találkozunk, amelyeknek teste természetes anyagból készült, egyedül a sörtéi műanyagok még, de belátható, hogy használatukkal így is jóval kevesebb problémás hulladékot termelünk.
  • Fogkrém: a műanyag tubusos változatok helyett számos helyen találhatunk fogpasztákat, fogporokat vagy fogtablettákat, amelyek csomagolása műanyagmentes, vagy újrahasznosított műanyagból készült, és maga a készítmény sem tartalmaz mikroműanyagokat, sőt alapvetően jellemző rájuk, hogy csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek.
Fotó: Tong Kuan Chuah/flickr.com
  • Műanyagmentes kozmetikumok: Tusfürdőkből, testápolókból, sőt samponokból, bőrradírokból is választhatunk szilárd változatokat, amelyeket papírban, fémdobozban vagy más, műanyagmentes csomagolásban vihetünk haza. Ezeknek a legegyszerűbb verziója nem más, mint a szappan.
  • Sminklemosó korong: Az egyszer használatos, műanyag zacskós vattakorongokból ezret is elhasználunk egy év alatt, miközben gyártásuk kimondottan víz- és energiaigényes, nem beszélve róla, hogy körülbelül kettő perc alatt válik belőlük szemét. Válasszunk inkább mosható, puha textilből készült változatokat, amelyeket nagyon sokáig használhatunk.

Ugyanakkor fontos szempont, hogy környezettudatos(abb) életmódra átállni ne jelentse azt, hogy hirtelen minden műanyag cuccunkat a szemétre dobjuk – ez lenne a legnagyobb botorság, ugyanis csak az össznépi szeméthalmot növelnénk tovább vele, az újabb vásárlással pedig újabb elkerülhető fogyasztást generálnánk annak minden károsanyag-kibocsátásával együtt. Helyette inkább, ha már megvan, használjunk mindent addig, amíg csak lehet.

Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam