Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Green guide Budapest – zöld útmutató egy fenntarthatóbb városhoz

Ingyenes térkép jelent meg Green Guide Budapest néven, amely amellett, hogy az ökodizájnboltokat, bolygóbarát finomságokat kínáló helyeket, csomagolásmentes és bioboltokat gyűjti össze, a szemléletformálás részeként parkokat, piacokat szerepeltet mint a fenntarthatóbb élet fontos csomópontjait.

RisoPlant csapatának régóta dédelgetett álma volt egy olyan projekt megvalósítása, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy Budapesten is egyre több lehetőség van arra, hogy kis odafigyeléssel egy fenntarthatóbb életet éljünk, illetve szerették volna, ha azok, akiknek ez fontos, meg is ismerjék egymást. 

Fotó: facebook.com/GreenGuideBudapest

A Nosek Mimma tervezte risotechnikával készült térképre pillantva azonnal feltűnik, hogy

a megszokott látványosságok és turistacélpontok helyett itt a parkok, piacok szerepelnek mint a fenntarthatóbb élet fontos csomópontjai.

Dizájn

Az ökodizájn- és ajándékboltok között olyan, szerencsére egyre ismertebbé váló nevek is felbukkannak, mint a Printa, a Stilshop vagy éppen a Csendes Concept Store. 

Gasztro

A bolygóbarát finomságokat kínáló helyek közé olyanokat válogattak be, ahol lehetőség van vega és vegán opcióra is, a csomagolásnál figyelnek a fenntarthatóságra, amit lehet, helyi termelőktől szereznek be, és organikus alapanyagokkal (is) dolgoznak. Abszolút nem volt követelmény, hogy minden szempont teljesüljön, de az irányvonal tartása fontos volt. A termelői piacok mellett külön öröm, hogy a hagyományos vásárcsarnokok is felkerültek a térképre.

Fotó: facebook.com/GreenGuideBudapest

Zöld boltok és közösségek

Az egyre szaporodó csomagolásmentes boltok is értelemszerűen szerepelnek, illetve izgalmas az a gyűjtés, ami azokat a tudásközpontokat, közösségi helyeket veszi számba, amelyek a környezeti ügyek iránt elkötelezettek, mint a Humusz Szövetség vagy éppen a Helloanyu! és a Cargonomia. Pluszpont, hogy a teljes szelektív hulladékgyűjtő pontokat is feltüntették a térképen, illetve egy link is található a pontos helyükkel.

A papírtérkép megjelenésével együtt elindult egy online változata is, ami a tervek szerint folyamatosan fejlődni fog a jövőben, ahogy a printváltozat is egy hosszú út első lépése, az alkotóknak még rengeteg ötletük és tervük van a jövőre nézve.

Neked ajánljuk
Az alacsony szállítási költség környezeti lábnyoma hatalmas Most különösen fontos – vegyél hazait! Megdőlt a fővárosi melegrekord A karanténból ingyen elkóborolhatunk a könyvek univerzumába Kivilágított ablakok biztatták a világ nagyvárosait
Tovább a forrásra: welovebudapest.com
Vissza
Hírfolyam