Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 4., Izidor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Legyünk hűségesek a kütyüinkhez – de okosan!

Az elektronikai eszközök egyre gyorsuló ütemben megújuló kavalkádjának nehéz ellenállni – pedig a különleges nemesfémekből előállított technikai csodáknak nem csak a pénzben kifejezett ára nagy.

Hallottál már a tantálról, az ittriumról vagy éppen az indiumról? Lehet hogy nem, pedig biztosan te is birtokolsz belőle egy keveset: ott lapul a zsebedben, és jó eséllyel a lakásod valamelyik fiókjának mélyén is porosodik belőle egy kevés.

Napjaink elektronikai eszközei mintegy harminc olyan különleges fémet tartalmaznak, amelyek csak nagyon szűkösen állnak rendelkezésre a bolygón, és kitermelésük gyakran komoly környezeti és társadalmi károk árán valósul meg.

Ezért lenne fontos, hogy a használaton kívüli, elavult vagy tönkrement elektronikai eszközök – amelyekből kinyerhetőek lennének ezek az értékes alapanyagok – ne ragadjanak a háztartásokban.

A hulladékudvarokban és elektronikai szaküzletekben is leadhatod ezeket újrahasznosításra – adataid illetéktelen kezekbe kerülésétől sem kell tartanod, ha a készüléken elvégzed a gyári állapot visszaállítását.

Fotó: Blake Patterson/flickr.com

Ahogy a tönkrement eszközök esetében a gyors búcsú, a jó állapotú eszközöknél a kitartó, hűséges használat a felelősségteljes döntés. Ha csak egy évvel használod tovább a telefonodat, már azzal jelentősen csökkentheted az online életed biológiai lábnyomát. 

Neked ajánljuk
Az alacsony szállítási költség környezeti lábnyoma hatalmas Most különösen fontos – vegyél hazait! „Pánikmentesítő” Facebook-kampány a vírustalan olasz zöldség mellett A karanténból ingyen elkóborolhatunk a könyvek univerzumába Kivilágított ablakok biztatták a világ nagyvárosait
Tovább a forrásra: bbc.com
Vissza
Hírfolyam