2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy évig új ruha nélkül – lehetséges?

Szeptember elsejével elindult egy kihívás a Facebookon, amelyben a résztvevők azt vállalják, hogy egy éven keresztül nem vásárolnak maguknak új ruhát.

Az idei nyár világszerte elég ijesztően mutatta meg, hogy a klímaváltozás következményei már itt vannak a nyakunkon, és azt is lehet tudni, hogy a globális ruhaipar – elsősorban pedig a fast fashion cégek –  mennyire jelentős szennyezői a környezetnek.

Ezek a gondolatok állnak az új kihívás mögött is, amelyet Novák Zsüliet indított el. Ikergyermekei születése után úgy érezte, tennie kell valamit, mivel  – mint a 444.hu-nak elmondta – „a közeli jövőjüktől jelenleg sokkal kevésbé retteg, mint a távolitól”.

Ugyanakkor természetesen nem számít arra, hogy a kihívása hatására a fast fashion cégek visszafogják majd a termelésüket – elmondása szerint ő a közös célban, a kritikus többségben hisz,

„ami rengetegszer működött a történelem folyamán. A kifejezésnél maradva nem azért nőtt meg ilyen szépen a bicikliutak mennyisége, mert azok gazdasági haszonnal járnának. Azért lett helyük sokáig megvalósíthatatlannak mondott területeken is, mert sokan akarták. A változás felülről és alulról indulhat. Vagy törvények születnek, vagy egy bizonyos szám fölötti tömeg tudja elbillenteni a mérleg nyelvét.”

Fotó: pexels.com

A kihívás nem szigorú szabályok szerint zajlik, nem arról szól, hogy akinek tönkrement a télikabátja, dideregje végig a telet. Novák szerint ez egy közösség, amely arra hívja föl a figyelmet, hogy valójában milyen magas a könnyen elérhető ruhadarabok ára. Hiszen ha csak 990 forintba kerül is a sokadik cuki kis felső, annak akkor is igen súlyos ára van, példának okáért sok egyéb vegyszer mellett rengeteg liter vízbe kerül egyetlen darab pamutpóló előállítása.

„Morbid módon tényleg úgy gyártanak és vásárolunk ruhát, mintha nem lenne holnap”

– véli Novák Zsüliet, akinek fast fashionnel kapcsolatos gondolatait a 444.hu-n Horváth Bence írásából részleteiben is megismerhetjük.

Neked ajánljuk
Zöld címkékkel igazítja útba a tudatos vásárlókat a dm Az élelmiszerek „valódi” ára sokkal húzósabb, mint amit a címke mutat Mit tegyek? Mit vegyek? Mit egyek? – tanulmányi verseny középiskolásoknak ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam