2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dánia lép először a biztonságos élelmiszer-csomagolásokért

Dániában hétfőn kihirdették a perfluoralkil vegyületeket (PFAS-t) tartalmazó élelmiszer-csomagolások tilalmát.

A tilalomnak a tervek szerint 2020 júliusáig szereznek érvényt, és minden olyan papírcsomagolásra vonatkozik, amely étellel kerül kapcsolatba – írja a Quartz alapján a Qubit.

A dán élelmiszer-biztonsági hatóság már korábban javasolta, hogy a műanyagmentesség jegyében széles körben bevezetett papír ételcsomagolásokat ne perfluoralkilokkal felületkezeljék, és számos gyártó önként le is mondott a technológiáról.

A vízhatlan ruhaanyagokhoz is használt PFAS-vegyületek sokféleképpen érintkezhetnek az élelmiszerrel: gyakori összetevők a megmikrózható pattogatott kukorica csomagolásában, a sütőpapírokban és a környezetbarát elviteles dobozokban, de használják arra is, hogy az edények alját tapadásmentessé tegyék.

Nem műanyag, de korántsem feltétlenül környezetbarát... Fotó: Bilderjet/pixabay.com

A perfluoralkilokat azonban a tudomány számos egészségügyi kockázattal hozza összefüggésbe: tanulmányok szólnak potenciálisan rákkeltő, immunrendszeri és hormonzavarokat okozó hatásáról. Világszerte benne van az anyatejben, és a magzati fejlődésre is káros lehet. 

Ahogy a Qubit. cikkéből részletesen kiderül, az egyszer használatos műanyagok indokolt visszaszorítása érdekében bevezetett csomagolási alternatívák még elterjedtebbé tették a PFAS-vegyületek használatát, ami a gyártásukhoz és komposztálásukhoz kötődő talaj- és vízszennyezést is fokozta.

Ugyanakkor ahogy a dán kormány erről szóló közleménye megjegyezte, szerencsére van más módszer is arra, hogy a papírdobozokat vízhatlanná és zsírtaszítóvá tegyék.

Neked ajánljuk
A tudatos vásárlókat is kihívások elé állította a koronajárvány Egy tanév alatt nemcsak tudásból, de hulladékból is tetemes mennyiség gyűlik össze A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam