2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dánia lép először a biztonságos élelmiszer-csomagolásokért

Dániában hétfőn kihirdették a perfluoralkil vegyületeket (PFAS-t) tartalmazó élelmiszer-csomagolások tilalmát.

A tilalomnak a tervek szerint 2020 júliusáig szereznek érvényt, és minden olyan papírcsomagolásra vonatkozik, amely étellel kerül kapcsolatba – írja a Quartz alapján a Qubit.

A dán élelmiszer-biztonsági hatóság már korábban javasolta, hogy a műanyagmentesség jegyében széles körben bevezetett papír ételcsomagolásokat ne perfluoralkilokkal felületkezeljék, és számos gyártó önként le is mondott a technológiáról.

A vízhatlan ruhaanyagokhoz is használt PFAS-vegyületek sokféleképpen érintkezhetnek az élelmiszerrel: gyakori összetevők a megmikrózható pattogatott kukorica csomagolásában, a sütőpapírokban és a környezetbarát elviteles dobozokban, de használják arra is, hogy az edények alját tapadásmentessé tegyék.

Nem műanyag, de korántsem feltétlenül környezetbarát... Fotó: Bilderjet/pixabay.com

A perfluoralkilokat azonban a tudomány számos egészségügyi kockázattal hozza összefüggésbe: tanulmányok szólnak potenciálisan rákkeltő, immunrendszeri és hormonzavarokat okozó hatásáról. Világszerte benne van az anyatejben, és a magzati fejlődésre is káros lehet. 

Ahogy a Qubit. cikkéből részletesen kiderül, az egyszer használatos műanyagok indokolt visszaszorítása érdekében bevezetett csomagolási alternatívák még elterjedtebbé tették a PFAS-vegyületek használatát, ami a gyártásukhoz és komposztálásukhoz kötődő talaj- és vízszennyezést is fokozta.

Ugyanakkor ahogy a dán kormány erről szóló közleménye megjegyezte, szerencsére van más módszer is arra, hogy a papírdobozokat vízhatlanná és zsírtaszítóvá tegyék.

Neked ajánljuk
A nagy éttermi adagok nem csak az alakunk rovására mennek Nem minden zöld, ami harsány Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam