2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó a környezetnek, jó a perselyednek – turizz tudatosan!

Egyénként nem sok eszközünk van a világ folyásának alakítására – de az egyik leghathatósabb ezek közül a pénzünk. Ha a használt ruha mellett döntesz, azzal erőforrást, energiát és pénzt takarítasz meg, ráadásul az egyes darabokban megtestesülő emberi erőfeszítés értékét is növeled.

Turizni sokan, sokféle okból szeretnek – ki a pénzügyi megfontolások, ki a változatos kínálat vagy az extrém darabok ígérete miatt találja csábítónak a használtruha-üzletek kínálatát. A turkálók ugyanakkor a fast fashion alternatívájaként a divatfogyasztás lassúbb, tudatosabb és etikusabb terepeként is szolgálhatnak. A másodkézből vásárlásról saját Podcastot üzemeltető Emily Stochl tippjeivel még tudatosabban vághatsz neki a vásárlásnak.

Ha az egyszer már legyártott darabok mellett döntesz, azzal önmagában jelentősen csökkentetted az öltözködésed ökológiai lábnyomát – de itt is érdemes alaposan megfontolni a választást:

  • A turkálóban is jó szolgálatot tesz a bevásárlólista. Érdemes számon tartani, milyen ruhákra lenne szükséged, így könnyebb ellenállni az átmeneti fellángolásból hívogató, felesleges daraboknak.
  • Fedezd fel a saját stílusodat! Gyűjts képeket szimpatikus összeállításokról, majd elemezd ki – milyen szabású, színvilágú darabok tetszenek igazán? Mielőtt megvásárolsz valamit, mérlegeld, hogy valóban illik-e hozzád és a meglévő ruhatáradhoz.
  • Ismerd a méreteidet! Nem mindenhol van lehetőség próbálni, ezért érdemes a fő paramétereid ismeretében, egy centivel nekivágni a beszerzőútnak – így elkerülheted a felesleges bosszúságot és pénzkidobást.
Fotó: pixabay.com
  • Keresd a természetes anyagokat! Sokkal tartósabb, könnyebben javítható darabokra tehetsz szert, amelyek ráadásul mosáskor sem szennyezik mikroszálakkal a környezetet. 
  • Válaszd a minőséget! Csak időtálló szabású, alapos öltésekkel megvarrt, foltmentes ruhákat tegyél a kosaradba, hogy téged is sokáig szolgálhassanak.
  • Keress egy varrónőt! Egy igazi kincs, ami kis átalakítás (szűkítés, felhajtás) árán tökéletesen passzol rád, lehetőséget adhat arra, hogy egy helyi szakember munkáját is támogasd.
     
Neked ajánljuk
Egyre szívesebben vásárolunk helyi termékeket Nem igazán ismerik a csomagolások újrahasznosíthatóságával kapcsolatos jelöléseket a magyar vásárlók A ruhabérlés most még nem zöldmegoldás Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: treehugger.com
Vissza
Hírfolyam