2020. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó a környezetnek, jó a perselyednek – turizz tudatosan!

Egyénként nem sok eszközünk van a világ folyásának alakítására – de az egyik leghathatósabb ezek közül a pénzünk. Ha a használt ruha mellett döntesz, azzal erőforrást, energiát és pénzt takarítasz meg, ráadásul az egyes darabokban megtestesülő emberi erőfeszítés értékét is növeled.

Turizni sokan, sokféle okból szeretnek – ki a pénzügyi megfontolások, ki a változatos kínálat vagy az extrém darabok ígérete miatt találja csábítónak a használtruha-üzletek kínálatát. A turkálók ugyanakkor a fast fashion alternatívájaként a divatfogyasztás lassúbb, tudatosabb és etikusabb terepeként is szolgálhatnak. A másodkézből vásárlásról saját Podcastot üzemeltető Emily Stochl tippjeivel még tudatosabban vághatsz neki a vásárlásnak.

Ha az egyszer már legyártott darabok mellett döntesz, azzal önmagában jelentősen csökkentetted az öltözködésed ökológiai lábnyomát – de itt is érdemes alaposan megfontolni a választást:

  • A turkálóban is jó szolgálatot tesz a bevásárlólista. Érdemes számon tartani, milyen ruhákra lenne szükséged, így könnyebb ellenállni az átmeneti fellángolásból hívogató, felesleges daraboknak.
  • Fedezd fel a saját stílusodat! Gyűjts képeket szimpatikus összeállításokról, majd elemezd ki – milyen szabású, színvilágú darabok tetszenek igazán? Mielőtt megvásárolsz valamit, mérlegeld, hogy valóban illik-e hozzád és a meglévő ruhatáradhoz.
  • Ismerd a méreteidet! Nem mindenhol van lehetőség próbálni, ezért érdemes a fő paramétereid ismeretében, egy centivel nekivágni a beszerzőútnak – így elkerülheted a felesleges bosszúságot és pénzkidobást.
Fotó: pixabay.com
  • Keresd a természetes anyagokat! Sokkal tartósabb, könnyebben javítható darabokra tehetsz szert, amelyek ráadásul mosáskor sem szennyezik mikroszálakkal a környezetet. 
  • Válaszd a minőséget! Csak időtálló szabású, alapos öltésekkel megvarrt, foltmentes ruhákat tegyél a kosaradba, hogy téged is sokáig szolgálhassanak.
  • Keress egy varrónőt! Egy igazi kincs, ami kis átalakítás (szűkítés, felhajtás) árán tökéletesen passzol rád, lehetőséget adhat arra, hogy egy helyi szakember munkáját is támogasd.
     
Neked ajánljuk
Feketén-fehéren kiderül, mi kerül a csészébe Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen Életünk aggasztó filmjéhez is ő szerez zenét Csatlakozókat vár a Tisza megtisztítására induló expedíció Klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el a spanyol kormány
Tovább a forrásra: treehugger.com
Vissza
Hírfolyam