2020. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elektronikai eszközeink csapdájában

A telefonjaink ma már többet tudnak, mint egy számítógép a kilencvenes évek elején. A mosógépbe viszont már csak aggódva merünk betenni egy vastagabb pulóvert vagy takarót. Milyen következménye lesz annak, hogy egyre gyorsabban cserélődnek az elektronikus eszközeink?

Bár a minimalista, hulladékmentes és fenntartható életmód egyre nagyobb népszerűségnek örvend, az elektronikai eszközök csúnya csapdát állítanak még azoknak is, akik igyekeznek tudatos döntéseket hozni – írja a Humusz Szövetség.

Ezek egyike az egyre rövidülő élettartam és a rossz javíthatóság: még a nagy háztartási gépek esetében is előfordul, hogy bizonyos elemeik egyáltalán nem cserélhetők. A gyártók sokszor évente több modellt is megjelentetnek, az egyes szériák pedig hamar kifutnak, ezért az alkatrész-utánpótlás is nehézkes. 

Mivel az egyes modellek nagyon gyorsan elavulnak, sokszor a gyártói garanciában sem bízhatunk

A kisebb gépek, mint a telefonok, nyomtatók, mikrohullámú sütők esetében gyakori, hogy garanciális szervizelés helyett inkább egy újra cserélik a készüléket. Bonyolult technikai eszközök esetén sokszor nem bíbelődnek azzal, hogy egy-egy alkatrészt megjavítsanak, egyszerűen kicserélik a teljes modult, ahová a meghibásodott elem tartozik – akkor is, ha mondjuk egy egyszerű forrasztás megoldaná a kérdést. 

Fotó:  Girish stellar/Wikimedia Commons

Pedig felmérések szerint az e-hulladéknak csak 20%-át hasznosítják újra megfelelően. A maradék 80% a lerakókban végzi, vagy ami még rosszabb, „fekete” újrahasznosítóknál. A harmadik világban a „hulladékbányászat” nagy üzlet. A nemesfémekről savval vagy égetéssel távolítják el a műanyag bevonatot némi haszon érdekében – a szakszerűtlen kitermelés viszont hatalmas károkat okoz

A fogyasztókat és a környezetet is hátrányosan érintő üzletpolitika ellen a döntéshozók és a javításhoz való jogot propagáló mozgalmak is világszerte igyekeznek felvenni a kesztyűt.

Neked ajánljuk
Nem minden zöld, ami harsány Bútorozz össze a fenntarthatósággal! Petíciót indított a Magyar Természetvédők Szövetsége Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam