2019. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Léteznek fenntartható ruhaanyagok?

A textilipar a világ egyik legszennyezőbb iparága: mikroszálak, kemikáliák, vízpazarlás és évente 150 milliárd új ruhadarab. A divatipar környezetterhelő hatása felbecsülhetetlen károkat okoz a természetben, ami ellen leginkább úgy védekezhetünk, ha fenntarthatóbb alapanyagokból készült ruhadarabokat választunk.

Ha a fenntartható divatról beszélünk, akkor komplex rendszerben kell gondolkodnunk, amelyben ugyanolyan fontos a társadalmi, gazdasági és környezeti szempont. Például hiába választunk biopamutból készült pólót, ha annak előállításához rengeteg vízre van szükség, és kizsákmányoló munkával készül. Mindhárom szemponttal sajnos nagyon kevés márka tud egyszerre foglalkozni, általában egy-egy területet emelnek ki, és arra irányul a figyelem.

Egy 2014-es kiadványban, amely a fenntartható divatról szól, a szerző a MADE-BY nonprofit szervezet ajánlását tette közzé, ami az alapanyagokat környezeti hatásuk szerint 5 kategóriába rangsorolta. 

 • A osztály
  újrahasznosított pamut, újrahasznosított nejlon, újrahasznosított poliészter, organikus kender, organikus len
 • B osztály
  tenzel (Lenzing), organikus pamut, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó pamut 
 • C osztály
  szokásos módon termesztett kender (a művelési ciklus elején műtrágyát is alkalmazhatnak), hócsalán, PLA (biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag, melyet általában magas keményítőtartalmú növényekből állítanak elő) 
 • D osztály 
  szűz, újonnan gyártott poliészter, poliakril, modal 
 • E osztály
  szokásos módon termesztett pamut (a művelési ciklus elején műtrágyát is alkalmazhatnak), újonnan gyártott nejlon, rayon/műselyem, bambuszviszkóz, gyapjú, viszkóz 

A kiadvány szerint a leginkább időtálló alapanyagok jelenleg a magas minőségű bőr és a kiváló minőségű gyapjú, sajnos azonban ezek nehezen hozzáférhető és drága termékek. 

Neked ajánljuk
A magyar fogyasztók bíznak a környezettudatos termékekben Te „jól eszel, vagy ostobán?” Környezettudatosságból jól állunk, körültekintésből már nem annyira A növekvő hőség árát mindenki megfizeti Összefogás a klímavédelemért: évente hatvan szénerőmű kibocsátását spórolják meg a vállalatok
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam