2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyi egy „olcsó” telefon valódi ára?

Az okostelefonok és egyéb elektronikai cikkek élettartamának csupán 1 évvel történő megnövelése egy új tanulmány szerint az EU szén-dioxid-kibocsátását annyival csökkentené, mintha 2 millió kocsit kitiltanának az utakról.

A szakértők azt vizsgálták, milyen környezeti előnyökkel járna, ha Európa okostelefonjai, laptopjai, mosógépjei és porszívói tartósabbak lennének – írja a Humusz.

A jelentést az Európai Környezetvédelmi Hivatal (EEB) tette közzé a Coolproducts és a Right to Repair (Megjavításhoz való Jog) kampányok keretében. A tanulmány szerint

az elektronikai cikkek élettartamát egy évvel növelve 4 millió tonna szén-dioxid kibocsátását előzhetnénk meg: ez annyit tesz, mintha Dánia összes autóját kivonnánk  a forgalomból.

Ezek a magas értékek a hatalmas mennyiségű energia- és erőforrás-felhasználásnak köszönhetőek, amelyekre az előállításhoz, az új termékek forgalmazásához és a régiek ártalmatlanításához is szükség van.

A sötét képernyő nem azt jelenti, hogy itt az idő egy újabb készülék beszerzésére Fotó: pxhere.com

A vizsgált elektronikai termékek közül Európában az okostelefonok előállításának van a legnagyobb környezeti hatása:

  • Európa okostelefonjai teljes életciklusuk alatt évi 14 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásért felelősek, ez meghaladja Lettország 2017-es teljes kibocsátását.
  • Ha csupán egy évvel növelnék ezek élettartamát, már több mint 2 millió tonna kibocsátást spórolhatnánk meg;
  • Európában egy okostelefon átlagos élettartama három év, évenkénti majdnem 211 millió eladott darabbal;

Ezért a tanulmány szerint előtérbe kell helyezni az okostelefonok és laptopok javíthatóságának fejlesztését, növelve ezzel élettartamukat, hogy megspóroljuk az előállítással járó jelentős kibocsátást.

Jean-Pierre Schweitzer, az Európai Környezetvédelmi Hivatal Körforgásos Gazdaságért felelős képviselője a kutatás kapcsán leszögezte: „Az eldobhatósokostelefon-kultúránk környezeti hatása messze túl magas. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy továbbra is pár évente lecseréljük őket. Tartósabb termékekre van szükségünk, amelyek ha elromlanak, megjavíthatók.”

Neked ajánljuk
Ragasztóból is létezik zöld választás Hogyan válasszunk tengeri halat? Európát is elérték az afrikai klímaváltozás kihívásai Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam