2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyi egy „olcsó” telefon valódi ára?

Az okostelefonok és egyéb elektronikai cikkek élettartamának csupán 1 évvel történő megnövelése egy új tanulmány szerint az EU szén-dioxid-kibocsátását annyival csökkentené, mintha 2 millió kocsit kitiltanának az utakról.

A szakértők azt vizsgálták, milyen környezeti előnyökkel járna, ha Európa okostelefonjai, laptopjai, mosógépjei és porszívói tartósabbak lennének – írja a Humusz.

A jelentést az Európai Környezetvédelmi Hivatal (EEB) tette közzé a Coolproducts és a Right to Repair (Megjavításhoz való Jog) kampányok keretében. A tanulmány szerint

az elektronikai cikkek élettartamát egy évvel növelve 4 millió tonna szén-dioxid kibocsátását előzhetnénk meg: ez annyit tesz, mintha Dánia összes autóját kivonnánk  a forgalomból.

Ezek a magas értékek a hatalmas mennyiségű energia- és erőforrás-felhasználásnak köszönhetőek, amelyekre az előállításhoz, az új termékek forgalmazásához és a régiek ártalmatlanításához is szükség van.

A sötét képernyő nem azt jelenti, hogy itt az idő egy újabb készülék beszerzésére Fotó: pxhere.com

A vizsgált elektronikai termékek közül Európában az okostelefonok előállításának van a legnagyobb környezeti hatása:

  • Európa okostelefonjai teljes életciklusuk alatt évi 14 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásért felelősek, ez meghaladja Lettország 2017-es teljes kibocsátását.
  • Ha csupán egy évvel növelnék ezek élettartamát, már több mint 2 millió tonna kibocsátást spórolhatnánk meg;
  • Európában egy okostelefon átlagos élettartama három év, évenkénti majdnem 211 millió eladott darabbal;

Ezért a tanulmány szerint előtérbe kell helyezni az okostelefonok és laptopok javíthatóságának fejlesztését, növelve ezzel élettartamukat, hogy megspóroljuk az előállítással járó jelentős kibocsátást.

Jean-Pierre Schweitzer, az Európai Környezetvédelmi Hivatal Körforgásos Gazdaságért felelős képviselője a kutatás kapcsán leszögezte: „Az eldobhatósokostelefon-kultúránk környezeti hatása messze túl magas. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy továbbra is pár évente lecseréljük őket. Tartósabb termékekre van szükségünk, amelyek ha elromlanak, megjavíthatók.”

Neked ajánljuk
Hangolódj mosogatószappannal a műanyagmentes júliusra Te hány kilométert eszel? Sztárokkal tör be a fenntartható divat világába a Gucci Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam