2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem szükségszerű, hogy az új harisnya csak órákra szóljon

A világon évente mintegy 103 ezer tonna harisnyahulladék keletkezik, ez 8 ezer emeletes busznak felel meg – nyilatkozta Daniel Clayton, az ausztrál The Legwear Company vállalat alapítója, amely újrahasznosított anyagokból állít elő harisnyanadrágokat.

Az egyszer használatos megközelítés miatt a harisnyák ára rendkívül alacsony, élettartamuk pedig rendkívül rövid  – írja a The Independent nyomán az Origo.

Ugyanakkor az Extinction Rebellion és a Környezetvédelmi Ellenőrző Bizottság tavalyi vizsgálatából kitűnik, hogy

bár a vásárlók igyekeznek csökkenteni ökológiai lábnyomukat – bojkottálják a szőrmét és a fast fashion ruhákat –, addig közel sem ennyire tudatosak a harisnyákkal szemben.

A harisnyanadrág gyártása igen problematikus, mivel ennek során jelentős mennyiségű üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki, rendkívül nehéz újrahasznosítani, és rövid élettartama miatt legtöbbször hulladéktárolóban végzi Fotó: visualhunt.com

A divatmárkák újabban sokat tesznek azért, hogy a harisnya ne egy egyszer használatos, eldobható ruhadarab legyen. A 2020-as tavaszi és nyári kollekciójában a a Gucci, Saks Potts és a Fendi is tartós és divatos darabokkal jelentkezett. A The Legwear Company újrahasznosított nejlont kombinál növényekkel, és az így készült fonalat értékesíti.

Emellett egy újrahasznosítási programot is indítottak, ami arra ösztönzi a vásárlókat, hogy küldjék vissza a harisnyákat, amikből olvasztással hosszú élettartamú műanyag készül, például autóalkatrészek.

A Swedish Stockings is kitűnik környezetbarát megoldásaival: újrahasznosított műanyagot, biogyapotot és kasmírt használ harisnyáinak előállításához, ráadásul az eljárás során egyáltalán nem keletkezik hulladék. A Marks & Spencer 2007-ben vezetett be egy, a korábbinál jóval tartósabb harisnyát, amely azóta is a kiskereskedelmi vállalat egyik legnépszerűbb terméke.

Neked ajánljuk
Így lehet az ünnep egyszerre meghitt és környezettudatos Ha teheted, válaszd az etikus csokikat! A zöldtechnológia ma már gazdaságilag is jó választás A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam