2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Melyik szappant szeressem?

A szappan még a kevés vegyszert használó háztartásokban is megkerülhetetlen: lehet színes, illatos, antibakteriális, pH-semleges és legfőképp folyékony vagy szilárd. De melyik a környezettudatos választás?

Annak ellenére, hogy a tömbszappan történelme évszázadokra nyúlik vissza, a folyékony szappan az elmúlt években rendkívüli népszerűségre tett szert. A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, melyik a jobb választás, figyelembe véve működésüket, összetételüket, az antibakteriális és a környezetre gyakorolt hatásukat is.

szilárdan kijelenthető,
nem a folyékony a jó választás

Egy 2009-ben végzett tanulmány szerint a folyékony szappanok 25%-kal nagyobb szénlábnyomot hagynak, mint hagyományos társaik. A folyékony szappan előállítása több kémiai nyersanyagot és folyamatot igényel, és tény, hogy körülbelül hétszer több időt vesz igénybe az előállítása, mint a tömbszappan gyártása. Ha a szállítás ökológiai lábnyomát nézzük, szintén a tömbszappan a nyerő, hiszen a folyékony szappan térfogatának java része víz.

A folyékony szappant már a piacra való bevezetés óta antibakteriális hatásával népszerűsítik, nem említve, hogy a hagyományos szappan is tökéletesen alkalmas ugyanerre.

Kutatások kimutatták, hogy a sima tömbszappanos kézmosás még olyan súlyos fertőzések idején is hatásos védelem, mint az Ebola.

Fotó: pixabay.com

Olvasd el az összetevőket

Már a boltban, drogériákban és webáruházban is lehet 100%-ban természetes szappant találni. Érdemes azonban ellenőrizni, hogy tényleg természetes-e, amit ilyen néven árulnak. Vess egy pillantást az összetevőkre, és ha a következőket látod, biztos lehetsz benne, hogy ez minden, csak nem természetes: Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Fluorid, Aluminium, Paraben, PEG, Fragrance, Perfume.

A szappangyártáshoz, folyékonyhoz és hagyományoshoz egyaránt, szinte mindig használnak pálmaolajat, amelynek termesztése a trópusi erdőirtások egyik legfontosabb mozgatórugója.

Neked ajánljuk
Egy falat szeretet karácsonyra Fekete pénteken is őrizd meg a hidegvéred! Az ételpazarlás megelőzése a körültekintő vásárlással kezdődik Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam