2021. március 7., Tamás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Te tudod, milyen műanyagból van a telefonod?

A számítások szerint 2050-re már évente mintegy 110 millió tonna e-hulladék keletkezhet, ennek jelentős részét a műanyag teheti ki. Uniós kampány indul azért, hogy a vásárlók előnyben részesítsék a környezettudatos készülékgyártókat.

Az elektronikai eszközökből származó e-hulladék annyi műanyagot tartalmaz, ami már problémát jelent: jelenleg az évente keletkező mintegy 50 millió tonna e-hulladék 20 százalékát teszik ki a műanyagok – írja a BBC nyomán a hvg.hu.

Az Európai Bizottság által elindított és az ENSZ által is támogatott PolyCE nevű kampány a fogyasztókat és a gyártókat is igyekszik egy jobb megoldás felé terelni.

Előbbieket azzal, hogy arra kérik őket, olyan cégtől vásároljanak, amelyek újrahasznosított műanyagot használnak, míg utóbbiakat a műanyag újrahasznosítására ösztönzik.

Ruediger Kuehr, a Japánban található ENSZ Egyetem fenntarthatósági programjának vezetője szerint a gyártók jelenleg olyan műanyagot használnak a termékeikben, amely se nem újrahasznosítható, se nem újrafelhasználható – emiatt a kiszolgált eszközökből maradó darabok hulladéklerakókban végzik. Ha az éves mennyiséget teherautókra raknánk, nagyjából 62 000 járműre lenne szükség, a sor pedig Rómától Frankfurtig érne.

PolyCE Project: Egy kis kísérlet Forrás: UN University Sustainable Cycles SCYCLE Programme/youtube.com

Az e-hulladék növekedésének egyik motorja, hogy az emberek a mobilhálózaton keresztül kezdtek el kommunikálni és dolgozni – idézi fel a BBC. Ráadásul az elmúlt egy évtizedben elindult egyfajta tendencia, ami azt mutatja, egyre rövidebb idő után váltunk készüléket.

A tervek szerint a PolyCE-kampány 2021-ig fut majd. A szakemberek egyelőre nem a csodát várják, hanem azt, hogy elinduljon egyfajta párbeszéd, amit majd lassan, de biztosan tettek is követhetnek.

Neked ajánljuk
Mikor érdemes a fenntartható megoldásra váltanod? Ragasztóból is létezik zöld választás Európát is elérték az afrikai klímaváltozás kihívásai Fukushima: az atomerőmű végleges elbontását 2050-re tervezik Elektromos mobilitás: bővül a hazai töltőhálózat
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam