2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jól nézd meg, mit engedsz a fürdőszobád közelébe

Ha a mindennapos higiéniánk és szépségünk megőrzéséről van szó, könnyen kinyitjuk a pénztárcánkat. Pedig a testünk és a környezet érdeke is megkövetel némi körültekintést, ha a fürdőszobapolcunkról van szó.

A kozmetikumok összetevői nem csak ott hatnak, ahova szánták őket – a bőrünkről lemosódva a vizet és a természetet is szennyezhetik. A Retikül összegyűjtötte azokat az összetevőket, amelyeket környezettudatos vásárlóként érdemes messziről elkerülnünk:

  • a parabén megzavarja a hormonrendszert, és ösztrogéntúltermelést eredményez, nemcsak az emberek, de például a tengeri emlősök esetében is,
  • a pálmaolaj termesztése nagyban hozzájárul az esőerdők kiirtásához,
  • az oxibenzon nemcsak az emberi hormonháztartást zavarja össze, de a vízi élőlények egészségére is káros,
  • a polyethylene és polypropylene nevű műanyagoK mikroszemcséi a folyóvízbe kerülve jelentősen szennyezik azt.

Érdemes a Fair Trade és Rainforest Alliance jelzéssel ellátott termékeket választani. Ezek garantálják, hogy a készítmény előállítása etikus és környezetbarát módon történt.

A fürdőszobában ne csak a testünk szépségét és épségét, a természet tisztaságát is tartsuk szem előtt Fotó: pixabay.com

Nem csak a belbecs, a külcsín is számít

A termékek csomagolását is érdemes szemügyre vennünk, különösen ha szívesen elköteleződünk egy-egy bevált termék mellett. A gyártók sok esetben indokolatlan mennyiségű csomagolóanyagot, különösen műanyag celofánt használnak fel. Újrahasznosítható a csomagolás és a termék tégelye? Ma már találni olyan üzleteket, márkákat is, amik termékeiket csomagolásmentesen vagy természetes alapanyagú tégelyekben árulják.

Az elhasználódott tisztálkodóeszközök – fog- és körömkefék, fésűk –, valamint tárolók pótlásakor érdemes bambusz, fa vagy természetes növényi rost felhasználásával készült darabokat keresni. Az egyszer használatos higiéniai termékek – vattakorongok, betétek – helyett is beszerezhetünk többször használatos, mosható alternatívákat.

Neked ajánljuk
Az élelmiszerek „valódi” ára sokkal húzósabb, mint amit a címke mutat Marhaepe szappan: a tudatos vásárló folttisztítója Mielőtt a lyukas gumikesztyűt a kukába hajítanád... Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: retikul.hu
Vissza
Hírfolyam