2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kerüld a rejtett műanyagot is!

A csomagolások vagy bizonyos egyszer használatos eszközök esetében nem nehéz felismerni, hogy plasztikból készültek, így könnyűszerrel elkerülhetjük a megvásárlásukat. Azonban vannak termékek, amelyekről esetében a vásárlók többsége nem is sejti, hogy műanyagot tartalmazhatnak.

A Mirage Magazin összegyűjtött néhány hétköznapjainkban megbúvó rejtett műanyagforrást:

Papírpoharak

A papírpoharak papírból készültek, igaz? Valójában a papírpohár nagy része papírból készül, de az eldobható, egyszer használatos poharak, amelyekből például a kávét isszuk, gyakran vékony műanyag béléssel is rendelkeznek, hogy forró folyadékot is tárolhassunk bennünk: viszont így sem a papír, sem a műanyag nem újrahasznosítható, tehát a környezet számára ez nem jó megoldás.

Mit tehetsz: Vigyél magaddal újrafelhasználható vizespalackokat és saját kávéscsészét, bárhová is mész. Használj üveget.

Fotó: peakpx.com

Teafilterek

A műanyag két helyen is elrejtőzhet a teafilterekben. Maguk a filterek tartalmazhatnak kis mennyiségű műanyagot, amelyet azért adnak hozzá, hogy megőrizzék a filterek az alakjukat a forrásban lévő vízben. A montreali McGill Egyetem kutatói szerint egy filter egyetlen bögrényi,  95 °C-ra felmelegített vízbe 11,6 milliárd mikroműanyagot képes kibocsátani.

Mit tehetsz:  Vásárolj tealevelet, vagy keress olyan teafiltert, amely nem műanyagból készült.

Fotó: pixabay.com

Polárruházat

Minden alkalommal, amikor egy polárpulóvert kimosunk, ezer mikroszkopikus műanyag szálat bocsátunk ki a környezetbe.

Mit tehetsz: törekedj tisztán természetes alapanyagból készülő ruhadarabok vásárlására. Utánanézhetsz olyan megoldásoknak is, amelyek a mosás folyamán akadályozzák meg a szennyezést.

Eldobható törlőkendők

Az egyszer használatos törlőkendők nagyon kényelmesek. Babatörlő kendők, személyes higiéniai törlőkendők, antibakteriális törlők, sminklemosó törlőkendők… sokféle van. Sajnos sokszor nemcsak a csomagolásuk, de maguk a törlők is műanyagból készülnek, és ezek ritkán kerülnek újrahasznosításra. 

Mit tehetsz: válaszd a természetes alapanyagokból készülő alternatívákat.

Neked ajánljuk
Egy tanév alatt nemcsak tudásból, de hulladékból is tetemes mennyiség gyűlik össze PET kontra üveg: melyik palack jobb a környezetnek? A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: miragemagazin.hu
Vissza
Hírfolyam