2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható divatban előnyös a birkaszellem

Magyarországon is egyre többen választják az egyik legfenntarthatóbb ruházati alapanyagot, a gyapjút.

A gyapjú számos jó tulajdonága közül talán a legkiemelkedőbb a tartóssága. A gyapjútermékek nagyon jó minőségűek, és sokkal tovább bírják, mint a műszálas társaik, mivel nem igényelnek gyakori tisztítást – írja a Hello Vidék.

A gyapjút nem kell olyan gyakran mosni, mint mondjuk egy pamutpólót, mivel van egyfajta öntisztító tulajdonsága, és nem is tud annyira elkoszolódni.

Emellett kevésbé izzad benne az ember, mivel rendkívül jó hőszigetelő. Nagyon jól szigeteli a hideget és a meleget egyaránt. Ez azért van, mert csöves szerkezetű, mint a hajszál – mondta el a portálnak Füzes Zsuzsanna fonó-szövő kézműves, aki a szívén viseli a hazai gyapjú ügyét.

Fotó: atomic_string on Visualhunt/flickr.com

A gyapjú nő, évről évre csak le kell nyírni. Sajnos Magyarországon megszűnt a gyapjú ipari feldolgozása, így a felhalmozódó mennyiség hulladékká válik. Holott akár iparilag vagy kézileg is fel lehet használni, és olyan ruhadarabokat készíthetünk belőle, amelyeknek a viselése egészséges, komfortos.

Sokoldalúságának köszönhetően nemcsak hagyományos öltözetek, hanem a legmodernebb, legdivatosabb ruhák alapanyagaként is megállja a helyét.

Ugyanakkor a gyapjúból készült textíliák tisztítása nagyobb körültekintést igényel, mint a pamut vagy a műszálas ruhadarabok mosása. Azok a gyapjúból készült ruhák, amik nem estek át a – meglehetősen környezetszennyező – superwash kezelésen, kézi mosást igényelnek, így előzhetjük meg, hogy nemezelődjenek, torzuljanak. Szintén fontos, hogy formára igazítva szárítsuk őket.

Gáspár Adrienn írásából a gyapjú feldolgozásának kulisszatitkait is megismerhetik az érdeklődők.

Neked ajánljuk
Zöld címkékkel igazítja útba a tudatos vásárlókat a dm Az élelmiszerek „valódi” ára sokkal húzósabb, mint amit a címke mutat Mit tegyek? Mit vegyek? Mit egyek? – tanulmányi verseny középiskolásoknak Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam