2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kozmetikumok a felesleges csomagolás bajnokai

Elképesztő mennyiségű szemetet termelnek a dupla és tripla csomagolású higiéniai és szépségápolási cikkek: gyökeres változásra lenne szükség.

A legtöbb arckrém és szérum tripla csomagolásban kapható: van a tégely vagy a pumpás flakon, ami tartalmazza a terméket, a krém kinyitásakor még egy alufóliaborítással is találkozhatunk, és ott van a papírdoboz, amiben az egészet tárolják, meg persze a külső celofánszerű réteg, mely a dobozt védi a sérülésektől – foglalja össze Kiss Kriszta a Retikül.hu portálon.

A gyártók nem öncélúan alkalmaznak ennyi csomagolóanyagot: a kozmetikumok esetében különösen fontos a steril tárolás, szállíthatóság, az alapanyagok tartósságát sok esetben csak a hermetikusan lezárható tégely biztosítja, ráadásul az összetevőkkel és használattal kapcsolatos tudnivalókat is fel kell tüntetni valahol. 

Az is szempont, hogy dupla vagy tripla csomagolásban kisebb a termék sérülésének esélye, és nehezebben lehet hozzáférni.

Fotó: shutterstock.com

Ugyanakkor a kozmetikai ipart is elérte az újrahasznosítási hullám, ami a csomagolások alapanyagaiban mutatkozik meg. Egyre több márka tesz lépéseket azért, hogy mérsékeljék a termékeik után maradt hulladékmennyiséget.

A Rossmann azzal könnyíti meg a tudatos vásárlók dolgát, hogy bevezeti a mikroműanyag-mentes jelölést a saját márkás termékein.

A The Body Shop a termékcsomagolás visszagyűjtésével és újrahasznosításával igyekszik csökkenteni a műanyagszennyezés problémáját. A Return. Recycle. Repeat. program lényege, hogy a cég visszahívja üzleteibe a kiürült műanyag flakonokat és tégelyeket, amelyekből az újrahasznosítás során kerti kiegészítők, virágcserepek készülnek.

A Dove újrahasznosítható műanyagokkal, a L'Oréal papírtubusokkal, a Lush csomagolásmentes kozmetikumokkal csökkenti hulladéklábnyomát.

Neked ajánljuk
Csütörtöktől a Lidlben is környezetbarát tasakokban vásárolhatunk A fogyasztói jogok kiterjesztése állíthatja meg a hulladékcunamit Így igyekszik zöldülni a Huawei 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Tovább a forrásra: retikul.hu
Vissza
Hírfolyam