2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kozmetikumok a felesleges csomagolás bajnokai

Elképesztő mennyiségű szemetet termelnek a dupla és tripla csomagolású higiéniai és szépségápolási cikkek: gyökeres változásra lenne szükség.

A legtöbb arckrém és szérum tripla csomagolásban kapható: van a tégely vagy a pumpás flakon, ami tartalmazza a terméket, a krém kinyitásakor még egy alufóliaborítással is találkozhatunk, és ott van a papírdoboz, amiben az egészet tárolják, meg persze a külső celofánszerű réteg, mely a dobozt védi a sérülésektől – foglalja össze Kiss Kriszta a Retikül.hu portálon.

A gyártók nem öncélúan alkalmaznak ennyi csomagolóanyagot: a kozmetikumok esetében különösen fontos a steril tárolás, szállíthatóság, az alapanyagok tartósságát sok esetben csak a hermetikusan lezárható tégely biztosítja, ráadásul az összetevőkkel és használattal kapcsolatos tudnivalókat is fel kell tüntetni valahol. 

Az is szempont, hogy dupla vagy tripla csomagolásban kisebb a termék sérülésének esélye, és nehezebben lehet hozzáférni.

Fotó: shutterstock.com

Ugyanakkor a kozmetikai ipart is elérte az újrahasznosítási hullám, ami a csomagolások alapanyagaiban mutatkozik meg. Egyre több márka tesz lépéseket azért, hogy mérsékeljék a termékeik után maradt hulladékmennyiséget.

A Rossmann azzal könnyíti meg a tudatos vásárlók dolgát, hogy bevezeti a mikroműanyag-mentes jelölést a saját márkás termékein.

A The Body Shop a termékcsomagolás visszagyűjtésével és újrahasznosításával igyekszik csökkenteni a műanyagszennyezés problémáját. A Return. Recycle. Repeat. program lényege, hogy a cég visszahívja üzleteibe a kiürült műanyag flakonokat és tégelyeket, amelyekből az újrahasznosítás során kerti kiegészítők, virágcserepek készülnek.

A Dove újrahasznosítható műanyagokkal, a L'Oréal papírtubusokkal, a Lush csomagolásmentes kozmetikumokkal csökkenti hulladéklábnyomát.

Neked ajánljuk
Virágos hangulatban, műanyag nélkül Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen Az italgyártók növelik az újrahasznosított műanyagok arányát Rekordütemben nő egy elvileg betiltott üvegházhatású gáz légköri koncentrációja Nemzetközi innovációs ötletverseny a vízválság megelőzéséért
Tovább a forrásra: retikul.hu
Vissza
Hírfolyam