2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lehet az online vásárlás is környezetbarát?

Az online vásárlás meglehetősen nagy ökológiai lábnyommal járhat, azonban néhány tudatos döntés meghozatalával jelentősen csökkentheted a rendeléseid károsanyag-kibocsátását és a keletkező hulladék mennyiségét.

Az online rendelések egyrészről kevésbé károsak, hiszen a központi elosztótól számítva egy futár viszi ki a csomagokat, ami jóval kedvezőbb a környezetre nézve, mintha mindannyian egyesével ülnénk be az autóba, és futnánk le ugyanezeket a köröket. Ugyanakkor nagyon gyakran kényelmi kérdést csinálunk a rendelésből, és olyasmit is online vásárolunk, amit sokkal közelebbről, a helyi boltból beszerezhetnénk.

Mire figyeljünk, mielőtt kattintunk? Szabó Erzsébet a bien.hu-n összegyűjtött néhány szempontot:

  • A közeli boltokat is vedd számításba. Ha az adott terméket csak azért rendelnéd meg online, mert úgy komfortosabb számodra, akkor ezen a szokásodon célszerű változtatnod.
  • Vond össze a rendeléseket. A csomagolás éppúgy elkerülhetetlen a rendelés során, mint a futárszolgálat által kibocsátott szennyezés, így törekedj rá, hogy egy körben intézd a beszerzéseidet. Ugyanezen okból érdemes megfontolni a barátokkal, családtagokkal való közös rendelést is.
  • Keresd a felelős webshopokat. Részesítsd előnyben azokat az áruházakat, amelyek törekednek a lehető legkevesebb csomagolóanyag használatára, illetve odafigyelnek az újrahasznosításra is.
  • Kerüld az expressz szállítást. A futárszolgálatoknak de a környezetnek is az az érdeke, hogy a lehető legtöbb csomagot tudják magukkal vinni az adott helységbe, azonban az expressz szállítások időnként megkövetelik, hogy ne a teljes kihasználtsággal indítsák útjukra az autókat. Ez többletenergia- és üzemanyag-felhasználással jár.
  • Legyél figyelmes. Készülj fel a csomag átvételére, hogy a futárnak ne kelljen megtennie még egyszer az utat. Ha teheted, vegyél igénybe egy központi elosztót – ezzel ugyancsak spórolhatsz a károsanyag-kibocsátáson.
Fotó: pixabay.com
Neked ajánljuk
Használt cipőket kezd árulni a Nike Környezetbarát termékeket árusító boltokat ellenőriz a fogyasztóvédelem Ne etesd feleslegesen a szemetest! A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: bien.hu
Vissza
Hírfolyam