2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hull a hó, hull az áldás... hulladékra nincs szükség

Az év utolsó két hónapja az ajándékozási láz és a bevásárlás jegyében telik. De előbbiből nem szükségképpen következik az utóbbi! Az új tárgyak átgondolatlan felhalmozása nélkül is örömet szerezhetünk szeretteinknek.

A Nosalty összegyűjtött néhány tippet és szempontot, amelyek kiindulópontként szolgálhatnak, ha szeretnénk az ünnepeket – jó értelemben – egyszerűbben, környezettudatosabban és fenntarthatóbban megélni:

A haszontalan ajándék biztosan nem fenntartható!

Nem veszi el az ajándékozás örömét, ha a szerettünket megkérdezzük, mire van igazán szüksége, mire vágyik a leginkább. Így elkerülhetjük, hogy olyan tárggyal lepjük meg, ami aztán a padlás polcán vagy a pince sűrűjében porosodik, esetleg kidobásra kerül. 

Közös öröm

A tárgyi javaknál sokkal szórakoztatóbb és személyesebb, ha élménnyel ajándékozzuk meg a másikat. Színház, cirkusz, szabadulószoba, workshop, mozi, utazás, fesztivál, koncert, wellness és még sorolhatnánk.

Fotó: pixabay.com

Elő a kezekkel!

Még ennél is személyesebb, ha mi magunk készítjük el az ajándékot. Rengeteg hulladékmentes recept van, amelyekkel kifejezetten szép, illatos (vagy finom) karácsonyi ajándékot készíthetünk, ráadásul hulladékszegény életmódra is inspirálhatjuk a leendő tulajdonosukat.

A vintage sem ciki

Ha van rá lehetőségünk, adjunk használt tárgyakat ajándékba. Szuper kincsekre lelhetünk az antikváriumok, bolhapiacok, turkálók, régiségkereskedők eldugott portékái között, és ha használtat veszünk, két legyet ütünk egy csapásra: megmentünk egy tárgyat a hulladéksorstól, és megspóroljuk egy újabb darab legyártásának környezeti terheit is.

Fotó: pixabay.com

Enni való apróságok

Az ehető ajándék pedig már az abszolút zero waste kategória, egy szép házi készítésű bonbon vagy csokoládé, ha minden szeretetünket belekeverjük, van olyan jó ajándék, mint a korábban felsorolt másik öt.

Fotó: pixabay.com
Neked ajánljuk
Terjed a környezettudatos vásárlás A javítás pártjára áll a Mountex Külön címkékkel segíti a fenntarthatóbb vásárlást az Amazon Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: nosalty.hu
Vissza
Hírfolyam