2020. november 23., Kelemen, Klementina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs saját bögréd? Akkor jövőre itt már nem kapsz kávét!

Egy amerikai kávézólánc jövőre már csak akkor szolgálja ki a vevőit, ha lesz náluk saját bögre, vagy az üvegbetét rendszeréhez hasonlóan bérelnek egyet, amit később visszaválthatnak. Az újítással a műanyag- és papírpoharakból képződő hulladék mennyiségét szeretnék visszaszorítani.

A szóban forgó franchise a Nestlé többségi tulajdonában álló Blue Bottle Coffee – írja a BoingBoing. Hétfőn kiadott sajtóközleményükben idézik a cég vezérigazgatóját, Bryan Meehant, aki azt mondta:

„Nem félünk elismerni, hogy részei vagyunk a problémának. Nemrég ráébredtünk, hogy az egyébként gyönyörű, bioműanyagból készülő poharainkat és szívószálainkat nem komposztálják, annak ellenére, hogy 100 százalékig alkalmasak erre. Így sokuk a szeméttelepeken végzi, ahol nem tudnak rendesen lebomlani. Emiatt papír szívószálakra és cukornádalapú papírpoharakra váltottunk. Ez azonban még mindig nem elég, mivel így is minden kávézónk havonta körülbelül 15 000 eldobható poharat használ fel, ami évente 12 milliónyit jelent.

Fotó: Pixabay

Meg akarjuk mutatni a vendégeinknek és a világnak, hogy képesek vagyunk megszabadulni az eldobható poharaktól.”

Ennek érdekében büszkén jelentették be a kísérletet, ami – mint írták – lehet, hogy nem fog beválni, lehet, hogy pénzbe kerül majd nekik, és lehet, hogy a vásárlóik életét is egy picit bonyolítja.

„2020 végére az összes amerikai kávézónk »zero waste« lesz, ami a Zero Waste International Alliance szerint azt jelenti, hogy a hulladékunk 90 százaléka elkerüli majd a szemétlerakókat”

– közölte a cégvezető, aki hozzátette: San Francisco környékén fogják tesztelni legújabb programjukat, amelynek lényege, hogy nullára szorítsák az egyszer  használatos poharak számát. Ez azt jelenti, hogy a vendégek bevihetik a saját bögréjüket, vagy használhatnak egyet az üzlet tulajdonában lévők közül, amit csekély letéti díj mellett később visszavihetnek. Emellett a szemes kávéikat is nagyobb kiszerelésben árusítják majd az egyszer használatos zacskók helyett.

Neked ajánljuk
Csütörtöktől a Lidlben is környezetbarát tasakokban vásárolhatunk A fogyasztói jogok kiterjesztése állíthatja meg a hulladékcunamit Íme, az első, tengeri hulladékból készült napszemüveg Pszichológusok ingyenes online előadásokkal segítik a lelki egészség megőrzését a járvány idején Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával)
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam