2020. november 28., Stefánia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vegán óvszerek a fenntartható szerelemért

Négy éve alapították meg azt a németországi startupot Berlinben, mely vegán óvszerek gyártásával próbálja megújítani, egyszersmind fenntarthatóbbá tenni az emberi szexuális életet.

Bár elsőre meghökkentőnek tűnhet az ötlet, az alapítók szerint a piac óriási, és a hagyományos óvszerek bizony tartalmaznak állati eredetű fehérjét – írja a BBC alapján az Origo.

A berlini székhelyű vállalkozás a globálisan 8 milliárd dollár (kb. 2400 milliárd forint) értékű óvszerpiacból próbál magának kihasítani egy jelentékeny és egyre nagyobb szeletet.

Ezt azoknak a fogyasztóknak a tábora alkotja, akik számára életviteli, illetve fenntarthatósági szempontok alapján egyre fontosabbá válik saját vásárlásaikat tudatosan intézni, adott esetben kerülni azokat a termékeket, melyek valamilyen állati eredetű összetevőt tartalmaznak.

A piac ezen részének kiszolgálása pedig egyre nagyobb üzletet is jelent. A Einhorn (Egyszarvú) névre keresztelt vállalkozás négyéves fennállása alatt évente mintegy 5 millió eurós (kb. 1,6 milliárd forint) forgalmat ért el vegán higiéniai termékek forgalmazásával.

Az egyik leggyakrabban használt szexuális védekező eszközt egy időben báránybélből készítették, s bár ezek az évek már elmúltak, a legtöbb termék most is tartalmaz állati fehérjét, kazeint Fotó: Marco Verch/flickr.com

Az óvszerek legfontosabb alapanyaga most a latex, egy természetes, tejszerű folyadék, amelyet a gumifákból nyernek, elsősorban Ázsia trópusi régióiban.

Ám ehhez a főleg emlősállatok tejében található kazein kerül, amely a latexből készülő anyag lágyságához, rugalmasságához járul hozzá.

Az Einhorn az általa gyártott óvszerekből kihagyja a kazeinfehérjét, helyette egy természetes, növényi alapú segédanyagot alkalmaz. Emellett odafigyel arra is, hogy a latex alapanyaghoz lehetőleg környezetbarát, fenntartható termelésből jusson hozzá.

Neked ajánljuk
Hogyan vágjunk neki a karácsony előtti vásárlási szezonnak? Lehet fenntartható a cipővásárlás? Az online kereskedelem csomagolási lábnyoma is csökkenthető Együtt lépnek az óriáscégek Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam