2020. január 29., Adél
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vegán óvszerek a fenntartható szerelemért

Négy éve alapították meg azt a németországi startupot Berlinben, mely vegán óvszerek gyártásával próbálja megújítani, egyszersmind fenntarthatóbbá tenni az emberi szexuális életet.

Bár elsőre meghökkentőnek tűnhet az ötlet, az alapítók szerint a piac óriási, és a hagyományos óvszerek bizony tartalmaznak állati eredetű fehérjét – írja a BBC alapján az Origo.

A berlini székhelyű vállalkozás a globálisan 8 milliárd dollár (kb. 2400 milliárd forint) értékű óvszerpiacból próbál magának kihasítani egy jelentékeny és egyre nagyobb szeletet.

Ezt azoknak a fogyasztóknak a tábora alkotja, akik számára életviteli, illetve fenntarthatósági szempontok alapján egyre fontosabbá válik saját vásárlásaikat tudatosan intézni, adott esetben kerülni azokat a termékeket, melyek valamilyen állati eredetű összetevőt tartalmaznak.

A piac ezen részének kiszolgálása pedig egyre nagyobb üzletet is jelent. A Einhorn (Egyszarvú) névre keresztelt vállalkozás négyéves fennállása alatt évente mintegy 5 millió eurós (kb. 1,6 milliárd forint) forgalmat ért el vegán higiéniai termékek forgalmazásával.

Az egyik leggyakrabban használt szexuális védekező eszközt egy időben báránybélből készítették, s bár ezek az évek már elmúltak, a legtöbb termék most is tartalmaz állati fehérjét, kazeint Fotó: Marco Verch/flickr.com

Az óvszerek legfontosabb alapanyaga most a latex, egy természetes, tejszerű folyadék, amelyet a gumifákból nyernek, elsősorban Ázsia trópusi régióiban.

Ám ehhez a főleg emlősállatok tejében található kazein kerül, amely a latexből készülő anyag lágyságához, rugalmasságához járul hozzá.

Az Einhorn az általa gyártott óvszerekből kihagyja a kazeinfehérjét, helyette egy természetes, növényi alapú segédanyagot alkalmaz. Emellett odafigyel arra is, hogy a latex alapanyaghoz lehetőleg környezetbarát, fenntartható termelésből jusson hozzá.

Neked ajánljuk
Virágos hangulatban, műanyag nélkül Az olcsó bútorok divatja több szempontból bűzlik Te is megfogadtad, hogy környezettudatosan vágsz neki az új évnek? 2020 – a szuperév Hófehér fuga vegyszer nélkül, házilag
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam