2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan ne szennyezzük a Földet öltözködésünkkel?

A divat egyértelműen az egyik legkárosabb iparágak közé tartozik: vízpazarlás, légszennyezés, túlfogyasztás, pazarlás és rengeteg szemét. Hosszan lehetne sorolni, mennyi kárral jár, hogy a polcokon havonta cserélődhessenek a fast fashion ruhakollekciók. De vajon mi mit tehetünk ellene?

Mengyán Eszter, a Holy Duck blog szerzője, az etikus és fenntartható divat hazai szakértője több hasznos tanácsot is megfogalmazott a noizz.hu számára, kiemelve, hogy mekkora vízpazarlással jár egy-egy ruhadarab elkészítése.

A divatipar az az iparág, amely jelenleg a legnagyobb mértékben szennyezi a környezetet. Csak hogy egy adatot említsek: egyetlen pamutpóló vízlábnyoma 2720 liter édesvíz, amely egy átlagos felnőtt ember számára körülbelül 3 évre elegendő ivóvízmennyiséget jelent. Most, amikor egyre nagyobb területeket veszélyeztet az ivóvízhiány, elgondolkodtató, hogy valóban szükségünk van-e egy újabb pamutpólóra vagy bármilyen ruhadarabra

– meséli Eszter, aki gyakorlati tanácsokkal is ellátta az olvasókat.

  • Ruhavásárlás helyett gondoljunk előbb ruhacserére, hiszen olyan dolgok kerülhetnek hozzánk, amit más megunt, de számunkra kincs.
  • Vásároljunk másodkézből: nemcsak bálás second hand boltok léteznek, hanem vannak olyan üzletek, ahol a tulajdonosok saját ízlése érvényesül, és különleges, gyűjtői darabokra bukkanhatunk.
  • Tanuljunk meg varrni! A másodkézből szerzett ruhákat így könnyen átalakíthatjuk, vagy akár teljesen új darabokat álmodhatunk magunknak. Ráadásul egyre több workshopon készíthetünk táskákat, ruhákat, vagy akár megtanulhatunk növényekkel textilt színezni.
Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam