2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felelős Gasztrohős bebizonyítja: az elviteles doboz is lehet fenntartható

A felesleges hulladék és az alapanyag-pazarlás elleni küzdelem jegyében elindították Dobozközösség névre keresztelt programjukat, amely a kávézás területén már egy ideje Budapesten is működő HuskeeCup vagy Boomerang Cupshare rendszeréhez hasonlóan, visszaváltós alapon működik.

Az egyik leggyakoribb műanyagszemetet az éttermekben kapott elviteles dobozok jelentik. A Felelős Gasztrohős új kezdeményezése ez ellen veszi fel a harcot – írja a Nosalty.

A Dobozközösségben a működésük zöldítését célul kitűző vendéglátóhelyek az ételek elviteléhez és kiszállításához a Felelős Gasztrohőstől beszerezhető Kajaboxot használják.

A Kajabox egy rozsdamentes acél ételtároló doboz 850 ml térfogattal, a balesetek megelőzése érdekében cseppmentesen záródik, és végtelenszer újrahasználható.

Az elviteles ételvásárlásnál a vendégek dönthetnek úgy is a részt vevő helyeken, hogy 1890 Ft-ért megvásárolják ezt a tárolót. Mikor legközelebb az adott helyen vagy a Dobozközösség más partnerénél jár a Kajabox tulajdonosa, visszaadhatja a dobozt (rendelés esetében a futárnak adja át), az ételt pedig egy ugyanilyen, frissen elmosott dobozban kapja meg, amiért már nem számolnak fel külön díjat.

A praktikus dobozokat bárki megvásárolhatja közvetlenül a Felelős Gasztrohőstől is Fotó: Fotó: Felelős Gasztrohős

„Ezáltal nem sérülnek az élelmiszer-higiéniai előírások, és a vendéglátóhelynek sem kell kockáztatnia” – mondta el dr. Horváth Sarolta, a Felelős Gasztrohős Alapítvány elnöke.

A Dobozközösség három vendéglátóhely részvételével indult el 2020 januárjában, ezek a Fruccola MOM Park, Csillaghegyi Megálló és egy frissen nyitott békéscsabai hely, a Yes, Chef Magtár, de természetesen várják további, a fogyasztótól visszatérő edények mosására engedéllyel rendelkező helyek csatlakozását, hiszen így lesz működőképes a rendszer, és így érhető el valódi változás.

A sarolta@gasztrohos.hu e-mail-címre várják az érdeklődő éttermek vagy ételkiszállítók jelentkezését.

Neked ajánljuk
Az uniós hulladékszabályozás a Pepsit is az újrahasznosított csomagolások felé tereli Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő A környezettudatos háztetők a pénztárcánknak és a környezetnek is hasznára válnak A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Védőeszközöket adományozott a Servier
Tovább a forrásra: nosalty.hu
Vissza
Hírfolyam