2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az olcsó bútorok divatja több szempontból bűzlik

Otthonunk újra- és újragondolása, csinosítása az egyhangúság és a kiüresedettség elleni küzdelem eszközévé vált. De a folyamatos változás igényét az erőforrások és a pénztárcánk végessége miatt is lehetetlen minőségi bútorokkal kielégíteni. Csakhogy az olcsó bútorokért a természet és az egészségünk is komoly árat fizet.

A mai fast furniture bútorok túlnyomó része forgácslemezből készül, jó esetben kap egy igazi fafurnért, majd jön az akril lakkozás, gyakoribb azonban, hogy a forgácslemezen melaminfóliát és polipropilén bevonatot találunk – derül ki Hiver't-Klokner Zsuzsanna alapos írásából.

A fast furniture olcsó, de ennek az az ára, hogy gyenge minőségű, ezért gyorsan elhasználódik, ráadásul könnyen döntünk a megunt darabok kihajítása és újra cserélése mellett.

A laminált forgácslap nem bomlik le a természetben a műanyag laminálófólia miatt, és nem is újrahasznosítható a forgácsot összetartó műgyanta miatt.

Amit a lomtalanítás során kidobunk, az sajnos nagy valószínűséggel egy kályhában végzi – pedig a forgácslapban lévő ragasztó elégetésével rendkívül kockázatos égéstermékek kerülnek a levegőbe.

A túltermelés miatt a bútoripar rengeteg fát használ, ráadásul a festéktől kezdve a bőrcserző szeren át az égésgátló adalékig áradnak a vegyszerek a termékekből. Ehhez jönnek a ragasztók és lakkok mérgező hatású illékony szerves vegyületei (VOC) Fotó: pexels.com

Így válassz bútort, ha tágabb otthonodban is harmóniára vágysz

  • Vegyél kevesebb bútort, de az legyen jó minőségű.
  • Vásárolj használt bútort. Ha a formája jó, de a kárpitja csúnya, húzasd át.
  • Vásárolj úgy bútort, hogy az a „családban maradjon”, ne dobják ki az utódaid. Ne törődj a trendekkel, válassz olyan darabokat, amelyekről látszik, hogy kiállják az idő próbáját.
  • Keresd a letisztult, egyszerű, klasszikus darabokat.
  • Keress olyan termékeket, amelyeket méreganyagoktól mentesen és fenntartható forrásból származó nyersanyagokból gyártottak. Végső esetben magad is nekiállhatsz, vagy kereshetsz olyan szakembert, aki segít neked újrahasznosított alapanyagból, például vegyszermentes raklaplécekből elkészíteni.
  • Az új bútorokat vásárlás után pár hétig szellőztesd olyan térben, ahol senki sem tartózkodik, vagy időzítsd a nyári hónapokra a beszerzésüket, amikor a szellőztetéssel elkerülheted a mérgező vegyületek felhalmozódását. 

Neked ajánljuk
Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum Tudatos használattal megnövelhető a laptopok élettartama A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: 365.reblog.hu
Vissza
Hírfolyam