2020. július 8., Ellák
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem kell az egész életedet felforgatnod, hogy fenntartható fogyasztó lehess

Egy ember évente átlagosan 587 kg hulladékot termel – tudatos vásárlói döntésekkel ezt nagyban csökkentheted. Nap mint nap tedd fel a kérdést: valóban szükségem van erre? Létezik környezetbarát változata is?

Még a kis lépések és rituálék is kevésbé energiapocsékolóvá teszik a mindennapi vásárlást. Természetesen nem mindenki tud vagy akar teljes hulladékmentességre törekedni, a túlszabályozás és a kényelemről való teljes lemondás riasztó lehet – de nem is szükséges. Vásárlásainkat apró döntésekkel, kis változtatásokkal is fenntarthatóbbá tehetjük – írja a habostorta.hu.

Haladj lassan. Válassz egy területet, amin szívesen dolgoznál, és csak néhány hónap elteltével bővítsd új környezettudatos szokással a repertoárodat.

  • Mikor legközelebb bevásárolni mész, vigyél magaddal néhány többször használatos bevásárlótáskát. Gondold át: milyen termékeket használsz gyakran? Helyettesítheted őket mással?
  • Sok terméket beszerezhetsz műanyag helyett üvegpalackban is.
  • Előre csomagolt gyümölcs, zöldség, sajt és hús helyett vásárolj friss élelmiszert, és szállítsd haza a magaddal hozott tárolóban.
  •  A csomagolásmentes termékeket általában a piacokon találod meg, de vannak csomagolásmentes üzletek is. Így automatikusan több helyi terméket vásárolsz, együtt élsz az évszakokkal, szezonális élelmiszereket főzhetsz.
  • A drogériákban is keresd az üvegbe csomagolt bőrápoló krémeket és dezodorokat, valamint a fából és természetes szőrből készülő fésűket és hajkeféket. A borotváknál kerüld az egyszer használatos termékeket, a papír zsebkendőből válaszd a kartondobozba csomagoltat, vécépapírból pedig az újrahasznosított anyagból készült változatot. Használhatsz biológiailag lebomló és komposztálható termékeket, például biovattakorongot vagy hagyományos szappant, amit nem műanyagba csomagoltak.
Fotó: pixabay.com
Neked ajánljuk
Te hány kilométert eszel? A használt ruha már nem ciki – egyenesen sikk A vészhelyzet alatt felértékelődtek a csomagolt és tartós élelmiszerek Környezettudatosság már gyermekkorban – Tóbiás Károly (videó) Egy nagy szállítmányozási vállalat is lehet fenntartható?
Tovább a forrásra: habostorta.hu
Vissza
Hírfolyam