2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy lépést tett Franciaország a termékek javíthatósága felé

Múlt év december 19-én a francia parlament megszavazta a „hulladékmentesség a körforgásos gazdaság érdekében” címet viselő jogszabálytervezetet. A törvény viszonylag széles körű: az idő előtti elavulást megfékezendő a hulladékokat övező általános problémák mellett a gyártói és fogyasztói szokásokkal is foglalkozik. 

A parlament tagjai törvény megszavazása mellett számos úttörő irányelvet is hozzáadtak a jogszabályhoz, hogy a termékek valóban tartósabbak és könnyebben megjavíthatók legyenek, ezzel a lakosoknak és a bolygónak is kedvezve – adta hírül a Humusz.

Kezdetben a jogszabály csupán egy kötelező, megjavíthatóságot értékelő pontrendszer bevezetését kezdeményezte.

2021-től az elektronikai cikkeket 1-től 10-es skálán értékelnék az alapján, hogy mennyire könnyű a javításuk.

A pontozás az alkatrészek minősége és beszerezhetősége, a szétszerelés könnyűsége, a technikai információk hozzáférhetősége alapján alakul, a gyártóknak pedig kötelező lesz az értéket feltüntetni, ahogy az alkatrészek árával kapcsolatos információkat is.

Fotó: pxfuel.com

A kiskereskedőknek emellett átláthatóan kell kommunikálniuk arról, hogy az alkatrészek mennyi ideig lesznek elérhetők. Ennek némely elektronikai cikk esetében  minimum 5 évnek kell lennie.

Azokat a termékeket, amelyek alkatrészei ragasztva vannak, és emiatt lehetetlen a javításuk, be fogják tiltani.

A törvény egy újfajta finanszírozási mechanizmust is létrehoz, hogy olcsóbb legyen a javítás: azoknak, akik szakszervizekbe mennek, kedvezményt fognak biztosítani.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam