2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az új eszköz felett érzett lelkesedésben könnyű megfeledkezni a kiszolgált kütyünkről

Évente több mint 4000 Eiffel-toronnyi elektronikai hulladék keletkezik világszerte, ezért egyáltalán nem mindegy, mit teszünk lecserélt eszközeinkkel.

A „levetett” elektronikai eszközökből származó hulladék mennyisége meglepő méreteket öltött az utóbbi években. Az Egyesült Nemzetek Egyeteme által 2017-ben kiadott Global E-waste Monitor alapján évente több mint 40 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik – írja a 24.hu.

A szakemberek becslései szerint a hulladék mennyiségének növekedése ahhoz vezet, hogy 2021-re már több mint 52 millió tonna lesz az elektronikai hulladék mennyisége világviszonylatban. Ha következetesen, felelősségteljesen járunk el, sokat tehetünk azért, hogy ez a helyzet pozitív irányban változzon meg.


Keressünk olyan helyet, ahol újrahasznosítják a használt elektronikai eszközöket, ugyanis értékes nyersanyagokat tartalmaznak, amelyek felhasználhatók jövőbeli eszközök gyártásához.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogyan tudjuk ezt intézni, nézzük meg a gyártó weboldalát, vagy kérjünk további információt az illetékes kormányhivataltól. Ha régi eszközünk teljesen működőképes, de nem tervezzük, hogy továbbadjuk egy rokonnak vagy barátnak, fontoljuk meg az adományozást is, ugyanis boldoggá tehetjük vele egy nálunk kevésbé jó anyagi helyzetben levő embert.

Ugyanakkor fontos, hogy a régi eszközökről való felelős gondoskodás során ne csak a környezetre, az adatbiztonságra is figyeljünk oda. A eszközökön lévő adatokról a felhőbe vagy a számítógépünkre, külső meghajtókra is készíthetünk biztonsági mentést. Az eszköz leadása, elajándékozása előtt az adatok végleges törlésére van szükség, ehhez a 24.hu cikkében részletes útmutatást találhatunk.

Fotó: pxhere.com
Neked ajánljuk
Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Legyél te is a Vegyélhazait támogatója! Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam