2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vásároljuk és használjuk környezettudatosan a ruháinkat!

A ruházati kiskereskedelmi láncoknak köszönhetően megfizethetőbbé vált a divat, de ennek hatalmas költsége van, ha a környezetszennyezést nézzük.

Meglepő, de nagyobb mértékű szén-dioxid-kibocsátás írható a divatipar számlájára, mint amennyiért a légi közlekedés és a hajózás együttesen felel: a divatipar az emberiség szén-dioxid-kibocsátásának a tizedét adja, ráadásul ez az iparág a világ második legnagyobb vízfelhasználója, és mikroműanyagokkal szennyezi az óceánokat – írja a Portfolio.

Egyre több ruházati cikket vásárol a világ lakossága, és folyamatosan nő a kereslet az olcsó és/vagy divatos ruhák iránt. Ennek hatására az évezred eleje óta a ruhagyártás közel megduplázódott a világban.

Néhány beszédes adat

  • 2014-ben az emberek 60 százalékkal több ruhát vásároltak, mint 2000-ben, de csak feleannyi ideig használták átlagosan őket.
  • Ha mindenki kétszer annyi alkalommal venne fel egy ruhát, mint most, akkor 44 százalékkal csökkenhetne az iparág károsanyag-kibocsátása.
  • A vásárlók 460 milliárd dollárt „dobnak ki” évente a szemétbe olyan ruhák formájában, amiket tudnának még használni.
  • A divatcikkek fele egy éven belül a szemétbe kerül.
  • A ruhák mosása évente 500 ezer tonnányi szennyező anyaggal árasztja el az óceánt, ami 50 milliárd műanyag palacknak felel meg. Egy 2017-es jelentés becslései szerint az óceánokban található mikroműanyag 35 százaléka a szintetikus textíliák mosásából származik.
  • Egy pamutpóló gyártásához 700 gallon víz szükséges, ami több mint 3000 liter. Ez egy ember három és fél évnyi vízfogyasztásának felel meg,
  • Az anyagok festése is rendkívül vízigényes: minden évben 2 millió olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő vizet használ erre az emberiség. 

Az elmúlt években a ruhaipar új technológiák és üzleti modellek bevezetésével igyekszik csökkenteni ökológiai lábnyomát. Fogyasztóként sokat tehetünk azzal, ha valóban hiteles, a környezetért érdemi lépéseket tevő márkákat, helyi dizájnereket támogatunk, de használt ruhák beszerzésével és a valóban minőségi, tartós darabok választásával is tehetünk azért, hogy ruhatárunk minél inkább környezetbarát legyen.

Fotó: piqsels.com
Neked ajánljuk
„Divatosan a környezetért” – szemléletformáló dizájnervásár kezdődött Környezetbarát termékeket árusító boltokat ellenőriz a fogyasztóvédelem A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam