Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 10., Zsolt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az online térben is legyél környezettudatos fogyasztó!

Tisztában vagy vele, hogy az e-mail-fiókodban halmozódó levelek tárolása folyamatosan áramot fogyaszt? Igen, a közösségimédia-értesítések és az olvasatlanul hagyott levélszemét is.

Az e-mailes kommunikáció ránézésre sokkal kevesebb természetes erőforrást igényel, mint a hagyományos levelezés – megspóroljuk a papírt, a tintát, a bélyeget, sőt, a postásnak sem kell furikáznia. Csakhogy a levelek továbbítása, sőt, tárolása is jelentős energiát igényel, így szén-dioxid-kibocsátással jár.

Egy átlagos e-mailhez kapcsolódó kibocsátás 0,3 grammra tehető, de egy hosszabb, komolyabb csatolmánnyal rendelkező elektronikus küldemény akár 50 gramm szén-dioxid-kibocsátást is generálhat.

Az Arte témával foglalkozó adásának számításai szerint egy átlagos munkavállaló napi levelezése egy 11 kilométeres autóút megtételével egyenértékű üvegházgáz termelődésével jár.

Vagyis online postaládánk rendszeres rendben és karbantartásával csökkenthetjük online tevékenységünk környezeti lábnyomát. A reset.org összegyűjtötte ehhez a legfontosabb szempontokat:

  • A már elavult információkat tartalmazó, feleslegessé vált e-maileket rendszeresen töröld ki. Különösen arra figyelj, hogy a már lementett, nagy csatolmányokat ne tárold ok nélkül. A kuka kiürítéséről se feledkezz meg.
  • Rendszeresen ürítsd a spam mappát.
  • Ha nem használod ki a közösségimédia-oldalakról érkező értesítéseket, kapcsold ki őket. Az e-mail generálása és elküldése is energiát igényel.
  • Csak olyan hírlevelekre iratkozz fel, amiket valóban olvasol, a rendszeresen kibontatlanul kukában landoló hírleveleket pedig mondd le.
Fotó: pxhere.com
Neked ajánljuk
Most különösen fontos – vegyél hazait! A telefonok javíthatóságáért küzd az EU „Pánikmentesítő” Facebook-kampány a vírustalan olasz zöldség mellett Sampon és szappan, tablettánként adagolva Autókat ajánlott fel kórházaknak és karitatív szervezeteknek a Ford Magyarország
Tovább a forrásra: reset.org
Vissza
Hírfolyam