2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az online térben is legyél környezettudatos fogyasztó!

Tisztában vagy vele, hogy az e-mail-fiókodban halmozódó levelek tárolása folyamatosan áramot fogyaszt? Igen, a közösségimédia-értesítések és az olvasatlanul hagyott levélszemét is.

Az e-mailes kommunikáció ránézésre sokkal kevesebb természetes erőforrást igényel, mint a hagyományos levelezés – megspóroljuk a papírt, a tintát, a bélyeget, sőt, a postásnak sem kell furikáznia. Csakhogy a levelek továbbítása, sőt, tárolása is jelentős energiát igényel, így szén-dioxid-kibocsátással jár.

Egy átlagos e-mailhez kapcsolódó kibocsátás 0,3 grammra tehető, de egy hosszabb, komolyabb csatolmánnyal rendelkező elektronikus küldemény akár 50 gramm szén-dioxid-kibocsátást is generálhat.

Az Arte témával foglalkozó adásának számításai szerint egy átlagos munkavállaló napi levelezése egy 11 kilométeres autóút megtételével egyenértékű üvegházgáz termelődésével jár.

Vagyis online postaládánk rendszeres rendben és karbantartásával csökkenthetjük online tevékenységünk környezeti lábnyomát. A reset.org összegyűjtötte ehhez a legfontosabb szempontokat:

  • A már elavult információkat tartalmazó, feleslegessé vált e-maileket rendszeresen töröld ki. Különösen arra figyelj, hogy a már lementett, nagy csatolmányokat ne tárold ok nélkül. A kuka kiürítéséről se feledkezz meg.
  • Rendszeresen ürítsd a spam mappát.
  • Ha nem használod ki a közösségimédia-oldalakról érkező értesítéseket, kapcsold ki őket. Az e-mail generálása és elküldése is energiát igényel.
  • Csak olyan hírlevelekre iratkozz fel, amiket valóban olvasol, a rendszeresen kibontatlanul kukában landoló hírleveleket pedig mondd le.
Fotó: pxhere.com
Neked ajánljuk
Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum Tudatos használattal megnövelhető a laptopok élettartama Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: reset.org
Vissza
Hírfolyam