2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amikor a külső alapján kell ítélni

Évek óta, napról napra szembesülünk azokkal a károkkal, amiket a természetbe szivárgó műanyaghulladék okoz. Nem csoda, hogy vásárláskor egyre többen nem csak az összetevők böngészése miatt vesszük alaposan szemügyre a kiválasztott termékek borítását. De miről ismerhetjük fel a környezetbarát csomagolásokat?

Az Nrgreport összeszedte a felelősen kialakított és gyártott csomagolások jellemzőit. A zöldcsomagolások mind az előállításuk technológiája, mind pedig a felhasznált alapanyagok tekintetében a környezet védelmére, a fenntartható fejlődés elősegítésére törekszenek.

  • Kis méretűek: a tudatos gyártók arra törekednek, hogy csökkentsék a termékenként felhasznált csomagolás mennyiségét.
  • Megújuló erőforrásokat tartalmaznak: ilyen például a fapépből is nyerhető cellulóz vagy a keményítőalapú polimerek (TPS), amelyek vonzó alternatívái lehetnek az olyan kőolajból származó műanyagoknak, mint a PET, a PE és a PP.
  • Újrahasznosíthatók: ide tartoznak az olyan, hétköznapokban is általánosan alkalmazott csomagolóanyagok, mint például a karton, az üveg vagy a fémek.
  • Komposztálhatók: ilyenek például azok a többkomponensű anyagok, amelyekből a komposztálható, öntött szálból készült gyorséttermi tálak is készülnek.

A minimális csomagolás használatával a zöld-csomagolóanyagok gyártói elősegítik a természeti erőforrások fogyasztásának csökkentését. Emellett a gyártás során is kevesebb hagyományos, vagyis nem megújuló energiaforrást használnak fel.

Ugyanakkor fogyasztóként sokat tehetünk azzal, ha saját csomagolások használatával, a csomagolásmentes boltok és a hulladék visszaszorítására épülő, például betétdíjas üzleti modellek választásával ösztönözzük a zöldmegoldások kidolgozását és meggyökeresedését.

Neked ajánljuk
Mi tesz egy tárgyat méltóvá az ünnephez? Már Wekerlén is vár egy csomagolásmentes bolt Idén Belgiumba került az Európai Zöld Városok díja Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam