2020. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezetbarát lufikat se ereszd szélnek

Igaz, hogy ma már sok helyen lehet kapni úgynevezett környezetbarát lufikat, amelyek természetes anyagból készülnek és – elvileg – lebomlanak. Csakhogy ez a természetben nem történik meg!

Az egyik legkárosabb ünnepi szokás a lufieregetés: a szélnek eresztett ballonok garantáltan a természeti környezetben kötnek ki, ahol tetemes károkat okoznak az élővilágban. A sok helyütt kapható környezetbarát lufik beszerzése látszólag pofonegyszerű megoldást jelent a problémára, csakhogy ez koránt sincs így – derül ki a Köpönyegen megjelent cikkből.

Ugyanis mint a legtöbb biológiailag lebomló műanyag, a környezetbarát lufi is csak akkor bomlik gyorsan, ha a körülmények megfelelőek.

Ez az ipari komposztálást jelentené, amelyre azonban sem itthon, sem a bolygó számos más országában nincsen lehetőség, vagy csak nagyon korlátozottan.

Vagyis az ilyen műanyagok lebomlási ideje lényegesen hosszabb, mint azt elsőre gondolnánk.

Ráadásul önmagában az, hogy valami lebomlik, sokak szemében azt is jelenti, hogy nyugodtan el lehet dobni. Csakhogy míg egy almacsutka vagy banánhéj semmilyen problémát nem fog okozni annak az állatnak, ami esetleg belekóstol, a biológiailag lebomló műanyagok esetében ez nincs így! Az ilyen szemét, amíg tetemes idő alatt el nem tűnik a környezetből, számtalan állat életére jelenthet veszélyt.

Fotó: pixabay.com
Neked ajánljuk
Tisztaság a növények erejével Már tízezren álltak ki a javításhoz való jog mellett Hazánkban is elindult az IKEA visszavásárlási szolgáltatása A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható Díj a járvány idején helytálló nők elismerésére
Tovább a forrásra: koponyeg.hu
Vissza
Hírfolyam