2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most különösen fontos, hogy tudatosan pakoljuk meg a bevásárlókocsit

Hazánkban évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, és ez a mennyiség az elmúlt hetekre jellemző vásárlási hullám következtében csak nőni fog. A pazarlás fő oka a tudatosság hiánya, amire a jelenlegi helyzetben talán még nagyobb szükség van, mint valaha.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján hazánkban évi 1,8 millió tonna ételt dobunk ki, ami fejenként 68 kilót jelent. A jelenlegi helyzetben ez a mennyiség még tovább nőhet, ugyanis hatalmas készleteket halmoztunk fel a vészhelyzet kihirdetése óta – írja az Agroinform.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint a vásárlási láz naponta eléri az év végi ünnepek előtti forgalom másfélszeresét, pedig

az élelmiszerüzletek ellátása folyamatos, így nem kell attól tartanunk, hogy élelem nélkül maradunk.

„A kukába kerülő élelmiszer számos problémát okoz, hiszen amellett, hogy többletkiadás a háztartások számra, a környezetünkre is kedvezőtlen hatással van, mert a hulladékba kerülő szerves anyag – amely döntően kidobott étel – jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához” – mondta el Gőbel Rebeka.

Fotó: visualhunt.com

A Kaposvári Egyetem hallgatója szakmai dolgozatával elnyerte a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot. A fiatal kutató szerint a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék három fő okra vezethető vissza.

„Az élelmiszer-pazarlás egyik oka a tudatosság hiánya, ami már a boltba indulást megelőzően jelentkezik, hiszen nem tudatosul bennünk, hogy mekkora gond, ha a maradék a szemetesbe kerül. Továbbá arra sem vagyunk felkészülve, hogy hogyan kell úgy nagyobb mennyiséget tárolni, hogy az ne menjen tönkre idő előtt, és ne kelljen kidobni.”

A jelenlegi helyzetben természetes, hogy a tömeget elkerülve kevesebbszer, de nagyobb mennyiségben vásárolunk. Érdemes azonban arra figyelni, hogy mindezt tudatosan és átgondoltan tegyük, hiszen több hétre elegendő élelmiszert be lehet szerezni úgy is, hogy nem vásárolunk feleslegesen.

A pazarlás ellen akkor tehetjük a legtöbbet, ha megvizsgáljuk eddigi szokásainkat, megnézzük, hogy miből áll rendelkezésünkre elegendő mennyiség, és mi az, amiből már fogytán az otthoni készlet. Nagy segítség lehet az is, ha előre kitaláljuk a heti menüt, és ahhoz igazítjuk a bevásárlólistát, jó eséllyel elkerülve így az impulzív vásárlást.

Neked ajánljuk
Egyre szívesebben vásárolunk helyi termékeket Nem igazán ismerik a csomagolások újrahasznosíthatóságával kapcsolatos jelöléseket a magyar vásárlók A ruhabérlés most még nem zöldmegoldás A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam