2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felesleges felhalmozásnak a környezeti ára is nagy

Az alapvető fogyasztási cikkek felesleges felhalmozása miatt megnőtt a hulladék mennyisége, a fel nem használt és így megromlott nem tartós termékek pedig rendkívül nagy terhet jelentenek a környezetre – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A veszélyhelyzet miatt az emberek, családok jóval több időt töltenek otthon, ami magával hozza a különböző hulladéktípusok ugrásszerű növekedését is – írja az ITM közleménye nyomán az Origo.

A 11. héten a tartós élelmiszerek heti fogyásának mértéke öt-hatszoros mennyiségre ugrott, az egyes kereskedelmi egységek napi forgalmában 30-500 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

Most különösen fontos a tudatos vásárlás

Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hangsúlyozta: arra kérnek mindenkit, hogy jobban gondolja végig, mit és hogyan használ fel. Odafigyeléssel megelőzhető a pazarlás.

Mindenki azzal tehet a legtöbbet nemcsak másokért, hanem a környezetért és a tiszta Magyarországért is, ha csak a valós igények szerint szükséges termékeket vásárolja meg, és kerüli a túlfogyasztást.

Így a jövőben sem állhat elő az a probléma, hogy bizonyos alapvető termékekhez nem jut hozzá mindenki a megsokszorozódott kereslet miatt – hívta fel a figyelmet az államtitkár, hozzátéve: ezt az időszakot arra is kihasználhatják a családok, hogy példát mutassanak a fiatalabb generációnak a szelektív hulladékgyűjtés területén.

Vásárló egy nyíregyházi mozgóbolt kirakatánál
Fotó: MTI/Balázs Attila
Neked ajánljuk
Ragasztóból is létezik zöld választás Kézenfekvő ötlet a környezettudatosság jegyében Államtitkár: a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam