2021. január 15., Loránd, Lóránt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Támogassuk bátran a boldog(abb) csirkéket

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint fenntartható gyakorlat az állatjólét elveit is figyelembe vevő tyúktartás, és az így előállított tojás fogyasztásának egészségügyi kockázatai sem jelentősebbek, mint az ipari körülmények között termelt „húsvéti csemegéé”.

Tavaly a sajtóban nagyobb polémia alakult ki a tudatos tojásvásárláskor követendő elvekről. A Tudatos Vásárlók Egyesülete részletes anyagban összegezte, miért érdemes a mélyalmos és a szabad tartásból származó tojásokat választanunk.

A ketrecben nevelt állatok gépesített ellátása a pontosan szabályozott etetés és itatás mellett talán kisebb gázkibocsátással jár, ugyanakkor a takarmány szállításával járó kibocsátást is figyelembe kell venni.

A szabadföldi tartás során ugyanakkor a takarmány nagy része helyben van, a mélyalmos tartásnál pedig léteznek eljárások a keletkező gázok mennyiségének csökkentésére. 

A cikkhez megkérdezett termelők arra is felhívták a figyelmet, hogy az alternatív tartási körülmények magasabb területigényét sem kell szigorúan érteni: a tyúkok például a gyümölcsösben is kapirgálhatnak, így nem akadályozzák a föld mezőgazdasági hasznosítását, sőt, még trágyázással is segítenek.

Bár az üzletekben egyelőre ketreces tartásból származó tojást kapni leginkább, a változás szele már megérintette a hazai kereskedőket. Március végén a Farm Tojás Kft. jelentette be, hogy február közepétől Szabadtartású tojás terméke megjelent a hazai áruházláncok polcain. A TESCO és a Spar a tervek szerint pedig 2025-től nem árul ketreces tartásmódból származó tojásokat. Valószínű, hogy törekvésükhöz további szupermarketláncok csatlakoznak majd.

Fotó: pxhere.com
Neked ajánljuk
Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Ha teheted, válaszd az etikus csokikat! Dobd ki a szemetest! – Elektronikus olvasnivalók téli estékre A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam