2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ahol a sallang nélküli áruk laknak

Magyarországon és a határon túl is terjed a hulladékmentes (zero waste) életmód, egyre több helyen nyílnak csomagolásmentes boltok. Mire számítson, aki először tér be egy ilyen üzletbe?

A hulladékmentes mozgalom alapgondolata, hogy nem elég, ha otthon szelektíven gyűjtjük a szemetet, mert ez hosszú távon nem csökkenti a felhasznált műanyag mennyiségét. A valódi megoldást az jelenti, ha változtatunk a fogyasztási szokásainkon, és például nem cipelünk haza irtózatos mennyiségű nem lebomló hulladékot – csomagolás formájában a vásárlásból.

Ebben segítenek a csomagolásmentes boltok, ahol nincsenek előre becsomagolt termékek, hanem kimérős formában árulnak mindent.

A vásárlók a magukkal hozott vászontáskát, üveget vagy más tárolót töltik meg a kívánt mennyiséggel, majd mérés után fizetnek: pontosan úgy, mint ahogy még két generációval ezelőtt is szokás volt minden boltban.

A csomagolásmentes vásárlást nem könnyű megszokni, nagyfokú tudatosságot és tervezést igényel. Szükség van például egy sor kiegészítőre is: tárolóedényekre és üvegekre, kosarakra és vászonszatyrokra.

A teljes átállás csomagolásmentességre – főleg egy többgyermekes családnál – szinte biztosan hosszú időt vesz igénybe, ezért érdemes türelmesnek lenni magunkkal, valamint a háztartásunkban élőkkel szemben. Fotó: wallpaperflare.com

További nehézséget jelenthet, hogy a csomagolásmentes boltokban sok – de nem minden – termék fajlagosan drágább, mint a hagyományos üzletekben. Ugyanakkor az is igaz, hogy a pénzünkért a legtöbb esetben jobb minőséget kapunk. Ráadásul az ilyen üzletekben odafigyelnek a vegyszermentességre, és előnyben részesítik a természetes alapanyagok használatát. 

A csomagolásmentes vásárlás a felesleges túlfogyasztást is segít elkerülni: mindenből elég annyit venni, amennyire tényleg szükség van.

Ha szeretnéd tudni, hol találsz a legközelebb magadhoz ilyen üzletet, nézd meg az Xforest folyamatosan bővülő térképét, amelyen az összes magyarországi és határon túli csomagolásmentes bolt megtalálható.

Neked ajánljuk
Egy tanév alatt nemcsak tudásból, de hulladékból is tetemes mennyiség gyűlik össze PET kontra üveg: melyik palack jobb a környezetnek? A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak Rendkívüli mértékű aszály sújtja az Alföldet Nem készültek fel a klímaváltozással járó kockázatokra a világkereskedelem nagy csomópontjai
Tovább a forrásra: xforest.hu
Vissza
Hírfolyam