2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ahol a sallang nélküli áruk laknak

Magyarországon és a határon túl is terjed a hulladékmentes (zero waste) életmód, egyre több helyen nyílnak csomagolásmentes boltok. Mire számítson, aki először tér be egy ilyen üzletbe?

A hulladékmentes mozgalom alapgondolata, hogy nem elég, ha otthon szelektíven gyűjtjük a szemetet, mert ez hosszú távon nem csökkenti a felhasznált műanyag mennyiségét. A valódi megoldást az jelenti, ha változtatunk a fogyasztási szokásainkon, és például nem cipelünk haza irtózatos mennyiségű nem lebomló hulladékot – csomagolás formájában a vásárlásból.

Ebben segítenek a csomagolásmentes boltok, ahol nincsenek előre becsomagolt termékek, hanem kimérős formában árulnak mindent.

A vásárlók a magukkal hozott vászontáskát, üveget vagy más tárolót töltik meg a kívánt mennyiséggel, majd mérés után fizetnek: pontosan úgy, mint ahogy még két generációval ezelőtt is szokás volt minden boltban.

A csomagolásmentes vásárlást nem könnyű megszokni, nagyfokú tudatosságot és tervezést igényel. Szükség van például egy sor kiegészítőre is: tárolóedényekre és üvegekre, kosarakra és vászonszatyrokra.

A teljes átállás csomagolásmentességre – főleg egy többgyermekes családnál – szinte biztosan hosszú időt vesz igénybe, ezért érdemes türelmesnek lenni magunkkal, valamint a háztartásunkban élőkkel szemben. Fotó: wallpaperflare.com

További nehézséget jelenthet, hogy a csomagolásmentes boltokban sok – de nem minden – termék fajlagosan drágább, mint a hagyományos üzletekben. Ugyanakkor az is igaz, hogy a pénzünkért a legtöbb esetben jobb minőséget kapunk. Ráadásul az ilyen üzletekben odafigyelnek a vegyszermentességre, és előnyben részesítik a természetes alapanyagok használatát. 

A csomagolásmentes vásárlás a felesleges túlfogyasztást is segít elkerülni: mindenből elég annyit venni, amennyire tényleg szükség van.

Ha szeretnéd tudni, hol találsz a legközelebb magadhoz ilyen üzletet, nézd meg az Xforest folyamatosan bővülő térképét, amelyen az összes magyarországi és határon túli csomagolásmentes bolt megtalálható.

Neked ajánljuk
Örökbefogadó programot indított a Rakun dobozközösség Örökbefogadó programot indított a Rakun dobozközösség Egy magyar dekoratőr ad új esélyt a természetet szennyező gumiabroncsoknak Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: xforest.hu
Vissza
Hírfolyam