2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi a helyzet a bevásárlótáskákkal?

Amerikában a vásárlók és számos bolt is újra az eldobható plasztikszatyrok felé fordult. Pedig a többször használatos bevásárlótáskák – rendszeres tisztítás mellett! – nem jelentenek nagyobb veszélyt.

Van olyan amerikai állam, amely a járvány idejére betiltotta a saját bevásárlótáskák használatát. A környezetvédelmi szakemberek megértik az elővigyázatosságot, ugyanakkor attól tartanak, hogy az egészségügyi megfontolásokból eredő döntést az egyszer használatos műanyagok gyártói a tudatos kereskedői és vásárlói gyakorlat, a többször használatos tárolók terjedésének megállítására használják majd – derül ki a The Verge összeállításából.

Ivy Schlegel, az amerikai Greenpeace szakértője a helyzet kapcsán felidézte: 2011-ben volt már rá példa, hogy a műanyaggyártók közegészségügyi szempontokra hivatkozva próbálták megakadályozni az egyszer használatos szatyrok visszaszorítását.

A jelen helyzetben érthető, hogy mindenki igyekszik minimálisra csökkenteni a vírus terjedésének kockázatát.

Eddig nem készült kifejezetten a bevásárlótáskákat vizsgáló kutatás, az azonban már kiderült, hogy műanyag felületeken akár 3 napig is életképes a kórokozó, ezért az eldobható szatyrok esetében is érdemes körültekintőnek lenni.

Az Észak-karolinai Egyetem ajánlása szerint a biztonság érdekében a textiltáskákat használat előtt és után is érdemes kimosni, vasalással fertőtleníteni. A műanyagból készülő szatyrokat kívül-belül szappannal mossuk le, illetve fertőtlenítőszerekkel töröljük át.

Fotó: Marco Verch/flickr.com

A környezetvédelmi szakember szerint – amennyiben jobban bíznánk az egyszer használatos megoldásban – a lebomló papírtáskát érdemes választani. Schlegel a jövőre nézve sem a műanyag reneszánszát, hanem például a többször használatos bevásárlótáskák fertőtlenítésére kialakított közösségi rendszerek létrehozását tartaná üdvös megoldásnak.

Neked ajánljuk
Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: theverge.com
Vissza
Hírfolyam