Az ökocímke útba igazít
Az ökocímke arra szolgál, hogy felismerhetővé váljon a környezetbarát termék. Tudományos háttér és szigorú ellenőrzés áll mögötte, így segíti elő a felelősségteljes, környezettudatos vásárlói döntéseket.
Az Európai Unió ökocímkéző rendszerét 1992-ben hozták létre a fogyasztási cikkek – az élelmiszerek, az italok és a gyógyszerek kivételével – környezetbarát megkülönböztető jelölésére – írja a Szabad Föld online kiadása.
Az alapító jogszabály 2000-es felülvizsgált változata kiterjesztette a „termékek” értelmezését a szolgáltatásokra is. Hazánkban a pályázati rendszert a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működteti.
Étel- és italáruk, valamint gyógyszerek kivételével bármilyen termékkel, csomagolással vagy szolgáltatással lehet pályázni.
Elbíráláskor a termék vagy szolgáltatás környezeti hatásait vizsgálják: az energiatakarékosságot, a környezetbe történő kibocsátást, a hulladékok mennyiségét, azt, hogy a gyártó mit tesz a környezetre gyakorolt veszélyek csökkentéséért, az ökorendszerek és az ózonréteg megóvásáért, a levegő, a víz és a talaj védelméért.
Ha megfelel a szigorú kívánalmaknak a termék és annak előállítási módja, akkor a védjegyhasználat jogát legalább egy- és legfeljebb ötéves időtartamra lehet megszerezni.
Hajdan színes lobogók alatt vonultak hadba a népek. A háborúzó felek így tudták, ki van velük, ki ellenük. Az ökocímke is segít a zöld Magyarországért vívott küzdelemben. Bárkiből a jó ügy zászlóhordozója válhat, ha tudatosan választ portékát. Azért, hogy – Csengey Dénest (1953–1991) idézve – ne legyünk „természetellenes civilizáció”.
