2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem minden zöld, ami harsány

Ruhavásárláskor is mindig győződjünk meg arról, hogy a megvenni készült darab valóban természetes és fenntartható, vagy csak „zöldre festett”, vagyis csak látszólag, a reklám erejéig zöld.

A papír vagy a címke sokat elbír, de figyeljünk arra is, ki, hogyan, hol gyártotta a terméket. Az Ökotex címkéket, a Tiszta élő gyapjú és más, valóban természetes szálakat és körültekintő gyártást tanúsító címkéket keressük – javasolja Babusáné Gazdik Ágnes a Natursziget oldalán közölt írásban.

Győződjünk meg arról is, hogy a termék valóban környezetkímélő módon jutott-e el hozzánk. Hány ezer kilométert utazott? Hol állították össze: Indiában egy munkásnyúzó üzemben, gyerekmunka által, vagy szakképzett, felnőtt munkaerő dolgozott vele, emberi munkakörülmények között?

Hiába bio a textil, ha a festéssel, vegykezeléssel agyonütik az egész termelést, gyártást.

Ha valóban bioterméket akarunk venni, győződjünk meg a vásárláskor arról, hogyan festették a terméket, vagy vásároljunk nyers színű, festetlen, mintásan szőtt, kötött, természetes anyaggal festett kelmét. Ha tehetjük, keressünk hazai vagy közelben gyártott kézműves terméket.

Fotó: pikrepo.com

Világszerte, de különösen a távol-keleti országokban PET-palackból és más műanyagokból műszálak készülnek: műselyem, poláranyag és mások, például sportruházati és háztartási, ipari textil anyagok. Bár valóban újrahasznosított anyag, nem feltétlenül teljesen környezetbarát, főleg, ha a silány sorozatgyártás és egyéb okok miatt aztán nem tartós termékek készülnek ezekből.

A használtruha-üzletek és cserebörzék, átalakítások, maradékokból, nem káros ipari hulladékanyagból készült ruhák is hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, hiszen a használt daraboknak hála kevesebb terméket kell előállítani, kevesebb új nyersanyagra van szükség. A használt darabok vásárlása azért is előnyös lehet, mert azokból a textil utókezelése, festése során használt káros anyagok jó része már távozhatott.

Neked ajánljuk
Ez a négy ökocímke biztosan nem átverés A jövőben pontszámok segítik a tudatos telefonvásárlókat A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék kereskedelmét, de sok a kivétel Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: natursziget.com
Vissza
Hírfolyam