2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fogas kérdések, fenntartható válaszok

A fogkrémekre és a fogkefékre is létezik környezettudatosabb alternatíva a műanyag csomagolásúaknál.

A hulladékmentes háztartás irányába tett első lépésként adja magát a flakonokat száműző szappan és szilárd sampon csatasorba állítása. De a szájhigiéniánk is lehet fenntartható – a fogpor és a lebomló fogkefe valóban működőképes alternatíva? A Femina kipróbálta a környezetbarát fogápoló termékeket.

Tubusos fogkrém helyett

A drogériákban kapható változatot sajnos műanyag dobozkában árulják, csomagolásmentes boltokban viszont üvegcsében is kapható a fogpor, mely általában szódabikarbóna-, esetleg zeolitalapú, sokszor fluorid- és SLS-mentes.

A fogpor működése egyszerű: a megvizezett fogkefét a porba nyomjuk, majd így mosunk vele fogat Fotó: shutterstock.com

A fogpor mellett a csomagolásmentes boltok szilárd fogkrémeket, fogtablettákat, fogszappanokat, üvegtégelyes fogkrémeket is kínálnak, de szódabikarbóna, kókuszzsír és némi ínyünkre való illóolaj felhasználásával magunknak is készíthetünk hatékony fogkrémet.

DÖRZSÖLT MEGOLDÁSOK

A csomagolásmentes boltokban, drogériákban is beszerezhetünk fából vagy bambuszból készült fogkefét, utóbbi különösen fenntartható forrásnak minősül, mivel a növény akár napi 20-30 centimétert is növekedhet. Használat közben nem érezhető sok különbség a hagyományos termékekhez képest, nincs mellékízük, bár néhány havonta ezt is javasolt cserélni.

A fa és bambusz fogkefe puha sörtéi legtöbbször még műanyagból készülnek, de a fejük letörése vagy a sörték eltávolítása után ezek a fogkefék is komposztálhatók. 

Csatasorban a sörték Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Súlyos egészségügyi kockázatokkal hozták összefüggésbe a ftalátokat Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Egyszerű kezdő lépések a zöldebb otthon felé vezető rögös úton Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak Tetszettek a fogyasztóknak a Coca-Cola papírpalackjai
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam