2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bútorozz össze a fenntarthatósággal!

Egyre többen törekszünk rá, hogy a csomagolásmentes bevásárlást, a lassú divat szellemiségét a mindennapjaink részévé tegyük. A ritkább, de annál nagyobb anyagi áldozattal járó, és hosszabb távra szóló beszerzéseknél is érdemes szem előtt tartanunk a tudatosságot. Mire figyeljünk például a bútoraink lecserélésénél?

Az ökobarát bútorok amellett, hogy kevesebb kárt okoznak a környezetnek, biztonságosabbá és egészségesebbé tehetik otthonunk légterét. A berendezések lakkbevonata ugyanis számos illékony szerves vegyületet tartalmazhat, ami többek között allergiát, asztmát és migrénes fejfájást okozhat – írja a Körkörösgazdaság.hu.

Ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen bútordarabbal gazdagítjuk otthonunkat, hiszen

a jó választás nemcsak egészségünk megóvását szolgálja, de jelentősen csökkenti a biológiai lábnyomunkat is.

szempontok tudatos bútorvásárlóknak

  • Alapanyag Fenntartható bútordarabot gyárthatnak bármilyen könnyen megújuló forrásból – ilyen például a bambusz, ami rendkívül gyorsan nő, de például az újrahasznosított anyagok alkalmazása is csökkenti az adott darab ökológiai lábnyomát. Fontos szempont a biztonságos vegyszerek – például környezetbarát, hipoallergén festékek és lakkok – használata is.
  • Gyártás Odafigyel a gyártó a szén-dioxid kibocsátására? Mennyire szennyezi a környezetet, megfelel-e a fair trade követelményeinek, esetleg rendelkezik további minősítésekkel, például a fenntartható erdőgazdálkodásról szóló FSC-tanúsítvánnyal?
  • Szállítás Kétségkívül nem egyszerű minden aspektust szem előtt tartani, egy bútor a nyersanyag kitermelésének helyétől a házunkig több ezer kilométert is megtehet. Ha tehetjük, igyekezzünk helyben és lehetőleg helyi forrásokból előállított termékeket választani.
A multifunkcionális bútorokkal például helyet spórolunk, és két különböző bútordarab helyett elegendő egy terméket megvásárolnunk. Jó példa Burak Kocak kombinált ülőgarnitúrája Fotó: designmilk/flickr.com
  • Praktikum Lakásunk új darabjának hasznosnak is kell lennie, ha meg akar felelni a fenntarthatóság követelményeinek. Ez optimális esetben azt jelenti, hogy egyszerre könnyű a használata, kényelmes és maximálisan funkcionális. 
  • Tartósság Minél gyakrabban cseréljük le bútorainkat, annál inkább hozzájárulunk a hulladéktermeléshez – keressük a strapabíró, időtálló darabokat.
Neked ajánljuk
Egyre szívesebben vásárolunk helyi termékeket Nem igazán ismerik a csomagolások újrahasznosíthatóságával kapcsolatos jelöléseket a magyar vásárlók A ruhabérlés most még nem zöldmegoldás Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: korkorosgazdasag.hu/
Vissza
Hírfolyam