2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nagy éttermi adagok nem csak az alakunk rovására mennek

Ha kisebb adagokat adnának a vendéglátóhelyeken, nem lenne ennyi élelmiszer-hulladék.

Világszerte a megtermelt élelmiszer 30 százaléka megy tökéletesen veszendőbe, miközben az egyenlőtlen elosztás következtében a fejlődő országok több millió lakosát éhínség sújtja – többek között erről is beszélt Diane Holdorf, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) nevű szervezet élelmezésügyekben illetékes igazgatója nemrég Budapesten tartott előadásában.

A témába vágó konferencián felszólaló szakember szerint vannak már működtethető megoldások világszerte, csak széles körben kellene ezeket alkalmazni. A termelés és az aratás utáni időszakban elsősorban a tárolás területén lehet javítani a helyzetet, a szállításban pedig a hűtőkapacitások biztosítása hozhat előrelépést. 

Ami a fogyasztói oldalt illeti, ott is nagy a felelősség. Éppen itt mutatkoznak az igazán komoly kihívások: az ételkiszállításban, az éttermekben, illetve a családoknál.

Ideje, hogy megbarátkozzunk a fél adaggal Fotó: shutterstock.com

Ami jól működhet az éttermekben, az az adagméret-menedzsment, hogy csak annyi étel jusson az asztalokra, amennyi tényleg elfogy. S már az étlap megszerkesztése során gondolni kell arra, hogy miképpen lehet hasznosítani a maradékot. Ami pedig az egyéni fogyasztókat illeti, ott a legjobb eredményt azzal lehet elérni, ha növeljük az emberek tudatosságát – mondta el a szakember.

Kérd a kicsit! Az amerikai gyorséttermekben kínált fogások – főételek, köretek és desszertek – mérete és kalóriatartalma is nőtt az elmúlt évtizedekben Fotó: statista.com
Neked ajánljuk
Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: zipmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam